Op röntgenfoto's is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet. De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Een belangrijke aanwijzing voor artrose.
Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen. Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien, maar een foto laat wel zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen. Als die te dicht bij elkaar liggen, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt.
Hoe wordt de diagnose artrose gesteld? Je arts baseert de diagnose op de klachten die je aangeeft en het lichamelijk onderzoek. Hij onderzoekt je gewrichten, om te zien of je een ontsteking hebt. Ook kijkt hij of je duidelijke kenmerken van artrose hebt, zoals botuitgroeisels of kraakgeluiden van het gewricht.
Om te kijken of er iets van artrose zichtbaar is kan de arts één of meerdere röntgenfoto's maken. Röntgenfoto's maken alleen niet alles duidelijk. Op de foto kunnen afwijkingen te zien zijn, terwijl je toch weinig klachten hebt. Of omgekeerd: de foto ziet er goed uit, terwijl je veel pijn hebt.
De klinische diagnose van artrose wordt meestal bevestigd door een gewone röntgenfoto. Het kraakbeen zelf is op een röntgenfoto niet te zien maar de verminderde kraakbeendikte geeft een indirect beeld van de ernst van de artrose.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel 'iets' dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.
Artrose in uw hand begint met stijfheid en pijn in uw duim, vingers of pols. U merkt dit vooral 's ochtends of bij bewegen na een tijd stilhouden van uw hand. Dit heet ochtendstijfheid en startpijn. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat uw hand minder stijf wordt.
Met een röntgenfoto is de slijtage meestal goed te zien.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Artrose begint vaak met lichte pijn in het gewricht die geleidelijk aan wat erger kan worden. De pijn zit meestal in het gewricht zelf, soms kan de pijn uitstralen naar het gebied rondom het gewricht. De pijn is vaak het hevigst na een periode van rust, bijvoorbeeld na het opstaan 's morgens of na lang zitten.
De behandeling van artrose
Op basis van de je klachten en een lichamelijk onderzoek bepaalt de arts of je artrose hebt. Bloedonderzoek en röntgenfoto's zijn niet noodzakelijk om de diagnose artrose vast te stellen. Meestal behandelt en begeleidt de huisarts je als je artrose hebt.
Bij artrose heb je bijvoorbeeld last van je gewrichten nadat je een tijdje stil hebt gezeten. Een wandeling helpt om deze gewrichten 'los' te krijgen. Hoewel een mooie bos- of strandwandeling natuurlijk heerlijk is, is een ommetje naar de supermarkt vaak al voldoende.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit.Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig.Daarom wordt artrose ook wel slijtage genoemd, maar dit is niet altijd helemaal juist. Rond het artrotische gewricht vormen zich botknobbels en het gewricht(skapsel) kan ontstoken raken.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Overbelasting door werk of sport is een risicofactor. Of een trauma, waardoor je een gewricht beschadigt. En wat we zeker niet moeten vergeten, is overgewicht. Hoe je het ook wendt of keert, te veel kilo's kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op artrose.
Op de foto kunnen we zien of er een ontsteking onder de tand of kies zit of dat er iets anders aan de hand is.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
Uw behandeling bij artrose
Het is heel belangrijk om het gewricht op de juiste manier te gebruiken en om te blijven bewegen, zonder dat de gewrichten overbelast raken. Dus door middel van fysiotherapie kan artrose heel goed behandeld worden.
Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar artrose kan ook op jonge leeftijd ontstaan (onder de 40 jaar). Mogelijke oorzaken voor artrose op jonge leeftijd zijn: heupdysplasie, de ziekte van Perthes of een slechte doorbloeding van de heupkop.
Bij artrose, artritis of reumatische klachten is het raadzaam om in beweging te blijven. Maak regelmatig een ritje op een e-bike, bijvoorbeeld elke dag een half uur. Het fietsen vermindert stijfheid en helpt u ook om u energieker te voelen.
Bij een röntgenfoto wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling die door weefsels van het lichaam heendringen (denk aan botten, spierweefsel, vetweefsel, longweefsel en organen). Hierdoor kunnen afwijkingen in het lichaam zichtbaar worden.
Weefsels die veel straling tegen houden worden wit op de röntgenfoto (zoals bot), weefsels die geen straling tegenhouden worden zwart (zoals longen).
Soorten röntgenfoto's
Bitewings worden gebruikt om gaatjes op te sporen. De meeste gaatjes beginnen namelijk tussen de kiezen in en zijn met het blote oog niet zichtbaar. Afhankelijk van uw situatie zal de tandarts deze eens per 6 maanden of per 3 jaar nodig hebben.