Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.
Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Mix geel en blauw.
De drie primaire kleuren zijn rood, blauw en geel, maar je hebt alleen blauw en geel nodig om groen te maken. 'Secundaire' kleuren zijn kleuren die zijn verkregen door de combinatie van twee primaire kleuren. Groen is een secundaire kleur omdat het gemaakt wordt van blauw en geel.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
Geel en blauw wordt samen groen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Rood is een primaire kleur (samen met groen en blauw). Het is dus niet mogelijk de kleur rood samen te stellen uit andere kleuren.
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen. Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de Turquoiseverbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
grijs.
Meng rood en geel.
Rood, geel en blauw zijn de drie primaire kleuren, maar je hebt voor oranje alleen rood en geel nodig. 'Secondaire' kleuren worden gemaakt door twee primaire kleuren te mengen. Omdat je rood en geel moet combineren om oranje te maken, wordt oranje als een secundaire kleur beschouwd.
Meng paars met geel. Geel maakt deze tint lichter, waardoor je een gelige kleur bruin krijgt. Voeg eerst een klein drupje geel toe, en meng er wat meer door als je het lichter bruin wilt. Pas de kleur aan.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
'Blauw met groen is boerenfatsoen'. In de tijd van onze oma's was het 'not done' om blauw met groen te combineren. Dat getuigde van een slechte smaak... En niet alleen in Nederland, in het Engels geldt het gezegde: 'Blue and green should never been seen'.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.