Bij algehele anesthesie (narcose) bevindt u zich in een slapende toestand. De anesthesioloog gebruikt hiervoor een combinatie van medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers en soms ook spierverslappers. Deze schakelen tijdelijk het bewustzijn, de pijngevoeligheid en de spierkracht in het hele lichaam uit.
Veelgebruikte slaapmiddelen (anesthetica) zijn thiopental en propofol. Tijdens het inbrengen van de middelen krijg je soms een mondkapje met extra zuurstof.
Voor de algehele verdoving werken we met het slaapmiddel propofol. Net voordat we dat toedienen, krijgt de patiënt zuurstof via het kapje. Dan heeft het lichaam extra zuurstof in het bloed en dat maakt de anesthesie veiliger.” Al binnen een minuut is de patiënt in een diepe slaap.
Wat is algehele anesthesie? Algehele anesthesie noemen we ook wel narcose. Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn.U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren.
Lachgas kent ook andere toepassingen. Lachgas wordt gebruikt om mensen in diepe slaap te brengen (narcose) of als medicijn tegen pijn. Ook wordt het als drijfgas gebruikt in slagroomspuiten. Lachgaspatronen worden vaak achtergelaten op straat of in de natuur.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Lachgas is een samengeperst gas zonder kleur en geur. De werkzame stof is distikstofmonoxide (N2O). Het gas wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnbehandeling in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tijdens een bevalling. Als je lachgas inademt, blokkeert het receptoren (prikkelontvangers) in de hersenen.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt.Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen, afhankelijk van de grootte van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Ja, dat kan. Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
Tijdens een gewone slaap zijn de hersenen, in tegenstelling tot tijdens een narcose, juist wel actief, waardoor je droomt. Dromen kan niet tijdens een narcose.
De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
De meest voorkomende gevolgen van narcose zijn: slaperigheid, misselijkheid en/of braken, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, minder eetlust, spier- en rugpijn en een droge keel of keelpijn (door de beademingsbuis). Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard.
In de meeste ziekenhuizen worden patiënten aangespoord nagellak, kunstnagels of een piercing preoperatief te verwijderen omdat wordt gedacht dat deze versiering problemen kan gaan geven. Regelmatig kunnen de genoemde lichaamsversieringen echter niet probleemloos worden verwijderd.
Verschillen tussen roesje en narcose
Bewustzijn: Bij een roesje behoudt u gedeeltelijk bewustzijn en kunt u op commando reageren. Bij narcose bent u volledig buiten bewustzijn. Pijnbeheersing: Zowel een roesje als narcose zorgen voor pijnbeheersing, maar narcose biedt een diepere en volledig pijnvrije staat.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Dit middel helpt uw lichaam meer bloedlichaampjes aan te maken waardoor het makkelijker herstelt na de operatie. Wat dit inhoudt en of u dit nodig heeft vertelt de anesthesioloog u.
Bij haaruitval na narcose vindt er over het algemeen een periode van veelvuldig haarverlies. Gelukkig wordt het daarna vanzelf minder. Gemiddeld houdt het haarverlies 6 tot 9 maanden aan met een maximum van 12 maanden. Daarna moet de oude staat van het haar weer terug zijn.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
De anesthesioloog brengt daarom een beademingsmasker of beademingsbuisje in, zodat u via een beademingsmachine beademd kunt worden. Dit wordt pas ingebracht wanneer u al buiten bewustzijn bent, dus dat merkt u zelf niet. Als het anesthesieteam tevreden is over uw narcose, mag de chirurg aan uw ingreep beginnen.
Inhalatieanesthetica, in de volksmond ook wel narcosegassen genoemd, worden gebruikt bij operaties om de patiënt onder narcose te brengen. Deze gassen en dampen kunnen een gevaar opleveren voor uw gezondheid als u ze veelvuldig inademt.
En in de Verenigde Staten krijg je dan zulke sterke verdovingsmiddelen dat je helemaal in de war bent. In plaats van plaatselijke verdoving met een injectie, zoals in Nederland, krijg je daar een narcosemiddel, vaak in combinatie met lachgas.