Een edelsteen is samengesteld uit één of meerdere mineralen. Voorbeelden van edelstenen met één mineraal: Bergkristal, citrien, amethist, rookkwarts: met siliciumdioxide. Calciet, dolomiet, marmer: met calciumcarbonaat.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Kristallen zijn technisch gezien Geen Stenen
Waar kristallen uit één mineraal bestaan, bestaan gesteentes uit 2 of meerdere stoffen. Daarom zien deze er van de buitenkant, door de verschillende structuren en kleurschakeringen, ook vaak oneffen uit, bijvoorbeeld lapis lazuli.
Wat maakt een edelsteen zo bijzonder? Een echte edelsteen is een mineraal, komt voort uit de natuur en kan miljoenen jaren oud zijn. Een edelsteen kenmerkt zich door: zeldzaamheid, hardheid, zuiverheid, schoonheid en de samenstelling van de steen.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Naar schatting wordt de uiteindelijke waarde van een edelsteen voor zo'n 50 procent bepaald door zijn kleur. Hierbij geldt dat het formaat (karaatgewicht), het slijpsel en de zuiverheid van een edelsteen rechtstreeks van invloed zijn op de kleur.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Je zou je steen of edelstenen set op een cluster van bergkristal, amethist, rozenkwarts, seleniet of carneool kunnen activeren. Dit zou het beste werken voor een periode van 24 tot 28 uur op een plek waar normaal geen daglicht is. Daarna moet de cluster zelf natuurlijk ook gereinigd en opgeladen worden.
Synthetische edelstenen zijn kunstmatig gemaakt, maar hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de door de natuur gevormde stenen. Dergelijke stenen lijken dan ook zeer goed op de natuurlijke edelstenen.
In vergelijking met goud is de steen of het mineraal niet zo duur. Goud kost momenteel 61 USD per gram, na de grens van 2.000 USD te hebben doorbroken. Jade kost momenteel slechts 0,81 USD per gram. Verwerkt in statussymbolen en juwelen, wordt het echter steeds aantrekkelijker als investering.
1. Citrien is de meest verkochte gele edelsteen. 2. Saffier wordt al eeuwen geassocieerd met koningshuizen en is enorm geliefd gebleven.
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
1. Duurste edelsteen. De rode Burmese Sunrise Ruby (robijn) is in 2015 voor 30,3 miljoen Amerikaanse dollar verkocht. Dat is de hoogste prijs per karaat ooit (€ 1,1 miljoen per karaat).
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Bergkristal is een steen met een grote geneeskracht. De steen reguleert energie, geeft energie en absorbeert energie: net wat je nodig hebt! Bergkristal bevordert de concentratie en helder denken. Het werkt positief op het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.