Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
De betonvloer is de meest voorkomende vloer waar laminaat op geplaatst wordt. Een vochtscherm is vereist. Een aangehecht vochtscherm in combinatie met een ondervloer is ook geschikt. Elke ondervloer kan hierop geplaatst worden en is de AluPLus ondervloer de voordeligste keus.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Aluminium tape is uitermate geschikt voor het dampdicht maken van iso-folie (dampfolie) en ondervloeren met aangehecht vochtscherm tegen optrekkend vocht. We adviseren bij twijfel altijd alle naden van ondervloer of vochtscherm volledig te voorzien van tape.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een laminaatvloer of pvcvloer met aangehechte onderlaag, zoals de vloeren van COREtec Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Kies dan voor 'Ondervloerplaat 10 mm'. Deze 10 mm dikke, geluiddempende platen werken extra egaliserend en zijn zeer geschikt voor harde vloeren, zoals parket en laminaat. Houd er rekening mee dat 10mm te dik is voor vloerverwarming.
Leg de folie rondom iets omhoog tegen de muren, zodat deze bij de bevestiging onder de plinten valt. Snijd de folie met een stanleymes af op een hoogte onder de plinten van zo'n 1 cm. Vervolgens is het belangrijk dat u de randen cq. naden van de ondervloer goed vastplakt met aluminiumtape.
De platen zijn evt. ook te gebruiken als plaatselijke verhoging van de ondervloer. Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt. De ondergrond moet stofvrij, blijvend droog en goed dragend zijn.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik. Denk bij die keuze ook aan de deuren, als de vloer te hoog wordt, dan zullen de deuren ingekort moeten worden.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen.
PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend.
Als het beton waar de vloer op wordt geplaatst jonger is dan 9 maanden, als de vloerverwarming korter draait dan 6 weken of als de ondergelegen kelder of kruipruimte vochtig is. als 1 van de drie van toepassing is dient men een vochtscherm te plaatsen.
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er minder condensatie ontstaat en dat het isolatiemateriaal en de constructie niet vochtig worden. Deze folie wordt aan de warme zijde (binnenzijde) aangebracht, meestal bij een schuin of plat dak.
Leg de ondervloer
Teken bij lastige hoeken, cv-leidingen enz. de te verwijderen vorm af met potlood en snij deze met een afbreekmes weg. Ondervloer van de rol: rol de ondervloer op rol af, om te beginnen langs de lange muur. Snij de banen op maat met een afbreekmes.
Wanneer je de groene platen ondervloer op de begane grond legt, leg er dan ook dampfolie onder. Zo voorkom je dat eventueel optrekkend vocht in je ondervloer gaat zitten en je groene platen laat uitzetten. Dan het leggen zelf. Laat een rij groene platen altijd verspringen met de volgende rij.
Rol eerst een stuk ondervloer uit en duw het omhoog tegen de muren. Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt.