Er worden 3 tot 5 eieren gelegd en na ongeveer 4 weken broeden komt het eerste ei uit.. Het jong weegt dan slechts 16 gram. Na 5 dagen gaan de ogen open en zijn de oorpluimpjes (wit) al zichtbaar. Als de jongen nog geen 3 weken oud zijn, verlaten ze het nest al.
Een bosuil legt meestal twee tot vier eieren, maar in een jaar met veel voedsel soms wel vier tot zeven eieren. Na ongeveer 29 dagen broeden komen de jonge takkelingen uit hun ei. 25-30 dagen later kruipen ze voor het eerst uit de veilige nestholte en zitten ze in de buurt van het nest op de takken.
In het broedseizoen leggen uilen ongeveer 3 à 4 eieren. De vrouwtjesuil blijft in het nest op de eieren zitten om ze lekker warm te houden en uit te broeden. De mannetjesuil zorgt ervoor dat het vrouwtje voedsel krijgt. Zodra de kuikens uit het ei komen worden ze nog warm gehouden door hun moeder.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Pas na 4 tot 5 weken verlaten ze het nest. Na zo'n dertig dagen verlaten jonge bosuilen het nest. Waar veel vogeltjes vanuit het nest een proefvlucht maken, gaat dat bij een jonge bosuil net wat anders. Vliegen kan ie nog niet, maar hij klimt op een tak, vaker nog kukelt hij wat onhandig naar beneden.
Een geluid dat we niet vaak hopen te horen is het klappen van de snavel. Dit doet een kerkuil namelijk bij bedreigingen. Met het plotselinge op elkaar geklap van de snavel hoopt de uil een eventuele vijand af te schrikken.
Eten en gegeten worden. De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
De prijs van een uil hangt af van de leeftijd, soort en kleur, en varieert van 150 tot 5000 euro. Als je zelf handig bent, kan je al een volière bouwen voor 400 euro. Een mooie volière laten bouwen kost al snel duizenden euro.
Mag je een uil als huisdier houden? Een kerkuil is een beschermde diersoort. Dit betekent dat je hem niet uit het wild mag vangen en als huisdier mag houden. Bij kwekers maar ook bijvoorbeeld als vogelasielen kun je wel een uil kopen.
De ogen van de uil zijn zo scherp dat ze goed in het donker kunnen zien. Ook hun gehoor is uitermate sterk. Uilen weten zelfs muizen in een afgesloten pikdonkere kamer vangen. In de volksmond zegt men zelfs: "de uil ziet wat andere niet ziet." Dit alles maakt de uil een symbool van wijsheid.
Schooltv: Uilskuikens - De jonkies van een uil.
Je kunt de vogelverschrikker eenvoudig aan een boom, schuur of dakgoot hangen. Door de schittering van het zilveren materiaal worden vogels geweerd. Daarnaast rinkelt er een belletje wanneer de uil door de wind beweegt. Ook dit zorgt ervoor dat geen vogel zich nog in je tuin durft te begeven.
Een uil rust overdag op een beschutte plek, 's avonds en 's nachts gaan ze op zoek naar eten. Ze slagen er vaak wonderwel in om zich te verstoppen omdat hun schutkleur op boomschors lijkt.
Al van in december willen ze de grenzen van hun territorium kenbaar maken. Sommige nachten hoor je er geen één, andere nachten zijn ze overal aan het roepen. Als er één mannetje begint kunnen de anderen het niet laten om hierop te reageren. Maar ook het vrouwtje kan in duet met het mannetje een triller laten horen.
Roestende bosuilen worden overdag soms luidruchtig geplaagd door gaaien, mezen en andere kleine zangvogels. Dat kan de waarnemer sturen naar de roestplek. Natuurlijke vijanden: De bosuil kent geen natuurlijke vijanden of bedreigingen.
Wanneer de winter echt aanbreekt, zoeken de uilen een definitieve roestplaats op. Vaak opteren ze dan voor groen blijvende bomen zoals thuja's, hulst, spar, taxus of met klimop bedekte loofbomen.
Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen). Het is aan te raden de vogels op vaste tijden te voeren, zodat er een regelmatige braakbalcyclus ontstaat. Voedsel bestaat uit een verzameling aan stoffen die ervoor zorgen dat een lichaam kan functioneren.
Normaal gesproken haalt de uil het vocht uit het vlees dat ze eten. Wij denken echter dat ze wel, hoewel minimaal, drinken. Er moet echter altijd wel een bak met water aanwezig zijn waarin ze kunnen baden en eventueel uit drinken.
Een kerkuil is te koop vanaf zo'n 75 euro. Eendagskuikens zijn te koop voor enkele euro's per kilogram. Natuurlijk kost ook het bouwen en onderhouden van een grote volière vrij veel geld. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Dat is afhankelijk van het seizoen en de grootte en gewicht van de uil. Ook of er jongen gevoed moeten worden speelt natuurlijk een grote rol. Maar een gemiddelde van 2 tot 3 muizen per dag is het meest voorkomende wanneer ze geen jongen hebben te voeden. Overigens eet een bosuil heel gevarieerd.
Uilen maken geen nest, dus helpen we ze een handje door het aanbrengen van een mooi tapijtje van vochtabsorberend materiaal. Een strooisellaag van bijvoorbeeld houtsnippers vermengd met turf of tuinaarde (iets dat lijkt op vermolmd hout in het gat van een boom) van circa 4 cm volstaat prima.
Vroeger dachten de mensen dat uilen ongeluk brachten maar tegenwoordig zijn de meeste mensen het erover eens dat uilen hele mooie en nuttige dieren zijn. Ze zijn nuttig omdat ze ratten en muizen eten. Uilen zijn in Nederland en België zijn beschermd via de Vogelwet.
Omdat hun ogen zo groot zijn, zijn uilen extreem verziend. Ze kunnen heel scherp in de verte kijken, maar dichtbij is alles niet meer dan een waas. Met de borstelachtige veren rondom zijn bek kan een uil wel nabije voorwerpen bestuderen. Uilen hebben ook een erg goed dieptezicht.
Als ze ongeveer vijftig dagen oud zijn, beginnen ze korte vluchten te maken. In totaal duurt het zo'n twee maanden voordat de jongen zelf in staat zijn een prooi te vangen. Een bosuil is na één jaar volwassen en kan dan voor nageslacht zorgen. Bosuilen kunnen zo'n 10 á 15 jaar oud worden.