Meestal wordt de katheter na 3 dagen verwijderd, de meeste pijn is dan verdwenen. Als u na het verwijderen van de epidurale katheter toch nog pijn ervaart, wacht dan niet te lang en vraag de verpleegkundige om een pijnstiller, of neem de voorgeschreven pijnstiller in.
Na de bevalling wordt de katheter verwijderd en verminderen de effecten van de epidurale verdoving in de volgende uren om tot slot volledig te verdwijnen.
De kans op een ernstige complicaties is zeer gering. Soms kunnen vervelende, niet-ernstige bijwerkingen optreden: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk en verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard.
De plek waar u de ruggenprik heeft gekregen kan nog wat gevoelig zijn. Dit gaat na een tijdje vanzelf over. Heeft u op een andere plek rugpijn, dan kan dit komen doordat u tijdens de operatie langere tijd in dezelfde houding heeft gelegen. Deze pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen.
Dit mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam zijn: het verwijderen van een epiduraal katheter is namelijk een voorbehouden handeling.
Vraag je een epidurale, dan betaal je daar in een éénpersoonskamer ongeveer 200 euro extra voor, in het weekend of 's nachts kan dat zelfs oplopen tot 400 euro. Bij een tweepersoonskamer zijn er geen extra toeslagen.
Het verwijderen van de katheter
De katheter zit vast met een ballonnetje. De verpleegkundige haalt het ballonnetje leeg en verwijdert de katheter. Dit doet meestal geen pijn.
Na de lumbaalpunctie
Na de punctie blijft u een uur plat liggen. Het is daarom misschien prettig als iemand met u mee komt naar het onderzoek. Tijdens dit uur komt een verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat en geeft u wat te drinken.
Deze ruggenprik is een combinatie van 2 soorten. De spinale ruggenprik verdooft het onderlichaam tijdens de operatie. De epidurale ruggenprik zorgt vervolgens voor pijnstilling in de dagen na de operatie via een dunne katheter (slangetje) in de rug. Als u wilt, kunt u tijdens de operatie wakker blijven.
Afhankelijk van de klachten kan de injectie plaatsvinden ter hoogte van de nek (cervicaal), borstkas (thoracaal) of onderrug (lumbaal). Vaak moet de behandeling een tot twee keer herhaald worden, met een tussenpoos van twee weken.
Als je pijnstilling tijdens je bevalling wilt en de verloskundige of gynaecoloog verwacht dat het nog een paar uur duurt voordat je gaat persen, kan een ruggenprik een goede pijnbestrijder zijn. Meestal is het te laat om nog een ruggenprik te krijgen na 7 à 8 centimeter ontsluiting.
Als de pijn ondraaglijk is of na ongeveer 12 weken onvoldoende verminderd is door medicatie, oefentherapie of na een inspuiting, kunnen we een operatie overwegen om de hernia weg te nemen. Op korte termijn kan een operatie ervoor zorgen dat de pijn sneller vermindert en de spierkracht verbetert.
3.3. Is een epidurale verdoving schadelijk voor mijn baby? Een epidurale verdoving is absoluut veilig voor je baby. Doordat de verdoving in de epidurale of spinale ruimte wordt ingespoten is de concentratie aan verdovingsmiddelen in je bloed en dus ook bij je baby zeer beperkt en onschadelijk.
Door de medicatie kunt u jeuk krijgen, vaak aan de neus.Ongeveer 1 op 100 vrouwen die een epidurale hebben gehad, krijgt last van hoofdpijn bij het rechtop zitten. Dat is vervelend, maar gelukkig onschuldig en het gaat vanzelf over.
Via een epidurale verdoving worden de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem geblokkeerd. Dat verzacht de pijn van de weeën. Tijdens een epidurale verdoving blijft u gewoon wakker en maakt u de bevalling dus bewust mee.
Bij epidurale of spinale pijnbestrijding worden pijnstillers (meestal morfinepreparaten in combinatie met andere pijnstillende geneesmiddelen) via een slangetje, katheter genoemd, in de betreffende ruimte van het ruggenwervelkanaal gebracht.
De epidurale pijnstilling heeft bij ongeveer 5% van de vrouwen onvoldoende effect. Dat kan gebeuren doordat het buisje verplaatst is of omdat de verdoving niet sterk genoeg is. Soms is het nodig om opnieuw te prikken. Op het hoogtepunt van een wee kun je toch nog wat druk of een beetje pijn voelen.
Tijdens de behandeling
U krijgt eerst extra vocht via een infuus. Dit is nodig omdat uw bloeddruk niet te veel mag dalen. Uw pols en bloeddruk worden regelmatig gecontroleerd, soms met behulp van automatische bewakingsapparatuur.
Nazorg. Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet u 2 uur plat in bed blijven liggen.
Het is goed om na de ingreep cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals koffie en cola. Veel drinken bevordert de liquorproductie. Cafeïne versterkt dit effect.
Van alle behandelingen helpt een ruggenprik het beste bij pijn tijdens de bevalling. Je kunt meestal niet meer rondlopen. Je kunt bijwerkingen krijgen, zoals een lage bloeddruk of jeuk.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Het wisselen van de verblijfskatheter
Vaak wordt de katheter na zes tot twaalf weken verwisseld. Voor het wisselen van de katheter heeft u een afspraak gemaakt. Een verpleegkundige van de polikliniek Urologie wisselt de katheter. Als u niet onder behandeling bent van de uroloog, wisselt uw huisarts de katheter.
Het verwijderen van de katheter
De huisarts of verpleegkundige van de thuiszorg verwijdert de katheter bij u. Dit moet 's ochtends tussen 7.00 en 9.00 uur gebeuren, op de dag dat u een afspraak heeft met uw uroloog. U maakt hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts of verpleegkundige van de thuiszorg.