Je huurt de werknemer zolang in als nodig is. Is er geen werk meer te doen, dan ben je niet verplicht om deze persoon aan het werk te houden. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kun je zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.
Een contract met uitzendbeding duurt maximaal 78 weken. Start u als uitzendkracht vanaf 3 januari 2022? En werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt het uitzendbeding maximaal 52 weken.
Vast contract bij arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
Een vast contract bij een uitzendbureau is mogelijk, als je in fase C of fase 4 zit. Op dat moment ben je al minstens 4 jaar aan het werk bij het uitzendbureau. Je mag alleen in deze periode niet meer dan 6 keer een contract voor bepaalde tijd hebben gekregen.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
De uitzendkracht doorloopt fase A in de eerste 78 gewerkte weken dat hij voor een uitzendbureau werkt. Elke (kalender)week waarin hij werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 78 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.
Veruit de meeste uitzendkrachten zitten in fase 1/2 of fase A. Dit betekent dat zij makkelijk ontslagen kunnen worden, maar ook zelf vrij zijn om te kunnen stoppen met het werk. Recht op loondoorbetaling bij ziekte hebben ze niet: ze kunnen wel een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
Als u zelf de uitzendovereenkomst wilt beëindigen, kunt u dit in fase A (meestal de eerste 78 weken van de uitzendovereenkomst) met onmiddellijke ingang doen. Wel hoort u dit het uitzendbureau minimaal een (1) werkdag van tevoren te melden zodat zij kunnen proberen om voor vervanging bij de inlener te zorgen.
Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer. Wanneer dit aantal of deze periode overschreden is, ontstaat er automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Een uitzendkracht werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Dit brengt voor jou als opdrachtgever/inlener bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Sinds 1 januari 2020 ben je als opdrachtgever verplicht om de arbeidsvoorwaarden van jouw organisatie kenbaar te maken.
Toch is het sinds 2015 verboden om een werknemer te ontslaan bij ziekte. Ben je ziek dan heb je als werknemer ontslagbescherming. Het Hof oordeelde daarom onlangs nog dat het ontslaan van een zieke werknemer, ook in het geval van een uitzendbeding, niet is toegestaan.
In fase 3 ga je een uitzendovereenkomst aan voor bepaalde tijd: dit is een contract met een begin- en einddatum. Deze fase telt 52 kalenderwe- ken. Je kunt in deze periode maximaal vier contracten aangaan voor bepaalde tijd, waarin je recht hebt op loondoorbetaling.
In fase A (ABU) en fase 1 en 2 (NBBU) geldt het uitzendbeding standaard. Dit is afgesproken in de cao. Zodra je 78 weken voor een uitzendbureau werkt, en dus in fase B of fase 3 komt, mag er geen uitzendbeding meer in je contract worden opgenomen.
Je huurt de werknemer zolang in als nodig is. Is er geen werk meer te doen, dan ben je niet verplicht om deze persoon aan het werk te houden. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kun je zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.
Het nadeel is dat uitzendkrachten relatief dure werknemers zijn. Het uitzendbureau rekent immers ook een marge. Totaal komt het op ongeveer 2 tot 3 keer een brutoloon. Maar bent u op zoek naar toptalent, dan zult u ook daarvoor moeten betalen.
Een eindejaarsuitkering of 13de maand dus niet. Uiteraard kun je jouw uitzendkrachten extra belonen met een 13de maand maar je bent het als ondernemer in flex niet verplicht.
Na 52 weken krijgen uitzendkrachten meer rechten, en na 4 jaar een vaste aanstelling. Een ruimere pensioenregeling, en dezelfde toeslagen en eindejaarsuitkering als de werknemers in dienst bij de inlenende werkgever. Dat zijn enkele hoogtepunten uit de nieuwe Cao voor uitzendkrachten.
Twee keer het bruto uurloon
U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon.
Zo gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als je meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten hebt gekregen bij dezelfde werkgever. Dit geldt ook wanneer je meer dan drie tijdelijke contracten hebt gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Als u bij de inlener in dienst treedt en u gaat daar dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden verrichten, dan is een proeftijd nietig. Dat wil zeggen dat deze proeftijd, ook al staat deze in het arbeidscontract vermeld, niet geldig is.
Bij een tijdelijk contract (of contract voor bepaalde tijd) spreekt u met uw werknemer af hoe lang hij bij u komt werken: voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 6 maanden) tot een bepaalde einddatum (bijvoorbeeld tot 31 december 2021) voor de duur van een bepaald werk (bijvoorbeeld voor de duur van een project)
Bij een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd gelden voor de uitzendkracht de volgende opzegtermijnen: Minder dan 3 maanden in dienst: 7 kalenderdagen opzegtermijn. 3 tot 6 maanden in dienst: 14 kalenderdagen opzegtermijn. Langer dan 6 maanden in dienst: 28 kalenderdagen opzegtermijn.
Fase A zonder uitzendbeding
Deze periode duurt 52 gewerkte weken, waarin een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mag worden aangegaan. Een uitzendbeding mag alleen worden opgenomen in deze fase.
Iedere werknemer, dus ook een uitzendkracht, waarvan de arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever wordt beëindigd heeft recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is bedoeld ter compensatie van het ontslag en om te helpen bij de overstap naar ander werk.