Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken. Als je ring verkleurd is, kun je 'm wel opnieuw laten vergulden.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
En wat kun je eraan doen? Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Waarom zilver verkleurt
Als zilver verkleurt of dofgrijs wordt, dan komt dat meestal door zogeheten oxidatie. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Berg je sieraden met zorg op als je ze niet draagt. Wikkel ze in een zachte doek of leg ze in een doosje, zodat ze niet met andere sieraden in aanraking komen waardoor onnodige krassen of beschadigingen kunnen ontstaan. Je kunt het zilveren sieraad ook oppoetsen met een speciale zilveren poetsdoek.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
De letters maken we zwart, door een chemisch proces: we smeren er zwavel op (voor de Scheikundigen onder ons, KaliumSulfide). Echt zilver reageert met dit zwavel, en wordt zwart. Dat laten we even inwerken, en dan start het schuren en polijsten van de sieraden.
Het oxideren van zilver uit zich in een dun zwart of dof laagje, zilversulfide. Het zwart worden van zilver wordt onder andere veroorzaakt door zwavel (waterstofsulfide). Zwavel komt voor in de lucht en zit bijvoorbeeld ook in wol, rubber, latex, eieren, uien en in sommige parfums.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
In een enkel geval kun je allergisch zijn voor het kleine beetje koper dat in zilver zit. Je huid wordt dan rood, zwelt op en gaat jeuken. De oplossing is eenvoudig. Je kunt dan je sieraad laten verzilveren met puur zilver.
Wanneer je zilveren sieraden hebt, moet je deze altijd absoluut droog bewaren. Zilveren stukken moeten worden bewaard in een aanslag vrije doek, uit de buurt van blootstelling aan de lucht.
Er is geen vaste termijn voor hoe vaak je zilver moet poetsen. Poets het als het zwart is. Je kunt het zilver het beste donker en zuurstofvrij (bijvoorbeeld in een bak met deksel) bewaren. Hierdoor zal het aanzienlijk minder snel zwart worden.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus ze sneller zwart en dof worden.
Zilver is het oudste geneesmiddel dat we kennen. Zelfs de Romeinen kenden de heilzame werking van dit kostbare metaal door het op wonden te leggen. Tegenwoordig weten we dat zilver antibacteriële en anti-mycotische eigenschappen heeft. Het wordt daarom in veel (medische) producten gebruikt.
Sieraden van 925 zilver zijn nikkelvrij en staan er daarom ook om bekend dat het een fijn materiaal is om te dragen.
Deze zilverdeeltjes kunnen in water blijven zweven zonder kunstmatige toevoegingen of stabilisatoren. Dit is ionisch colloïdaal zilver. Het is een smaak-en geurloos product. De zilverdeeltjes, zijn zo klein dat ze geen (toxische) belasting hebben op het lichaam en zijn veilig in gebruik.