Dankzij de integriteit van het verband kan het wel 14 dagen blijven zitten en kan het secundaire verband verwisseld worden zonder de genezing te verzorgen.
Mepitel® One kan tot 14 dagen ter plaatse blijven3-7, afhankelijk van de wondconditie, waardoor de wondgenezing ongestoord kan verlopen en nieuw weefsel niet belast wordt. De poreuse structuur van Mepitel® One laat wondvocht gemakkelijk door in een secundair absorberend verband.
Mepitel is een unieke, atraumatische zelfhechtende wondcontactlaag met een dubbelzijdige Safetac adhesielaag. Deze laag vermindert pijn en weefseltrauma en minimaliseert risico op maceratie. Mepitel kan ingezet worden bij droge tot zeer natte chronische wonden, veneuze en arteriële ulcers, diabetes voetwonden.
Mepitel wondcontactlaag is unieke, atraumatische zelfhechtende wondcontactlaag met enkel- (Mepitel one) of dubbelzijdige (Mepitel) Safetac® adhesielaag.
Voordelen: Beschermt de wonde zonder te verkleven en hecht aan de omliggende huid. Minimaliseert de pijn tijdens het dragen en bij het verwisselen van het verband. Heeft een wijdmazige structuur waardoor overtollig wondvocht makkelijk kan passeren.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Het gaasje is hypoallergeen en kan, mits dagelijks vervangen, langdurig worden gebruikt. Het gebruik stimuleert een snelle en natuurlijke genezing en vermindert de kans op littekenvorming. Leg het zalfgaas kompres op de wond en verwijder het andere papiertje. Dek het af met een gaas kompres.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt.
Kies formaat zodanig dat het de wonde ruimschoots overlapt (ca. 1cm). Aanbrengen en afdekken met een secundair verband naar keuze. Verwijderen wanneer het geheel verzadigd is (max na 7 dagen).
In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond. De tweede fase resulteert in wondvocht en een rood wordende huid. Bloedvaten in en rondom het wondgebied worden uitgestrekt en bloedcellen migreren naar het wondweefsel.
Verwissel het desinfectiezalfgaas en verband dagelijks. Raadpleeg bij twijfel en zwaar geïnfecteerde wonden altijd een (behandelend) arts. Betadine Desinfectiezalfgazen niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen.
Drenk een gaasje in het smeersel en leg het natte gaasje in de wond. Dek de wond af met een vaseline- of paraffinegaasje en daarop een vochtdoorlatend verband. Het gaasje met natriumhypochloriet smeersel moet minstens één uur in de wond blijven.
Mepilex®is het vertrouwde absorberende schuimverband dat over de hele wereld wordt gebruikt om een breed scala van chronische en acute wonden te behandelen. Het is gemakkelijk aanpasbaar en sterk absorberend, voor een efficiënt management van wondexsudaat.
Voor het beste resultaat moet Mepilex XT de droge omringende huid ten minste 1-2 cm overlappen bij de kleinere maten (tot 12,5 x 12,5 cm) en 5 cm bij de grotere maten, om de huid rond de wond te beschermen tegen maceratie en vervelling en het verband goed te fixeren.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.
Vette gaasjes zijn ideaal voor de volgende wond soorten: Brandwonden in een niet acute fase. Tweede graads brandwonden met een dichte blaar. Langzaam genezende open wonden.
Gazen zijn geschikt om wonden mee schoon te maken, om holtes op te vullen, of om wondvocht te absorberen. Als het nodig is om het verband vaak te wisselen, zijn gazen de meest simpele en goedkope wondbedekking. Een gaas wordt bijna nooit droog op de wond aangebracht.
Het volstaat om een halve theelepel keukenzout op te lossen in een half glaasje water. Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt.
Plaats een siliconen wondcontactlaag verband op de skin tear met een overlap van minimaal 2 cm. Doordat de siliconen wondcontactlaag zachtjes fixeert op de omliggende, droge huid wordt het huidflapje op zijn plaats gehouden. De siliconen wondcontactlaag blijft op zijn plaats tot de wond volledig genezen is.
Een 'scheur' in de huid ontstaat meestal door stoten of vallen. Maar kan ook ontstaan omdat iemand u behoedt voor vallen en u net iets te stevig vastgrijpt. Ook onvoorzichtig tillen of het lostrekken van een pleister veroorzaakt deze wonden.
De huid is door een trauma afgescheurd van de onderlaag. Komt vooral voor bij ouderen met een dunne kwetsbare (atrofische) huid en bij cliënten die veel of langdurig corticosteroïden gebruiken.