Afspraak nodig? Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring enkel met afspraak voorgereden worden. Voor inschrijving als oldtimer is dit niet van toepassing.
Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring (keuring voor verkoop) uitsluitend op afspraak (online 24/24) voorgereden worden. Dagelijks worden bijkomende afspraken open gezet om op korte termijn (binnen 3 werkdagen) een afspraak te kunnen maken.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Na de keuring wordt een tweedehandsrapport afgeleverd.
Door de coronapandemie was het in bepaalde regio's verplicht om een afspraak te maken, maar die verplichting is weggevallen. Mensen die liever een afspraak maken, zullen dat ook nog altijd kunnen.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Auto Verkopen Zonder Keuring Voor Export
Je auto verkopen zonder technische keuring voor export is zeker mogelijk. De wetgeving laat toe dat je je tweedehands wagen verkoopt aan een garage of opkopers voor export zonder keuringsbewijs of keuring papieren voor te leggen.
Voor zover het voertuig geen administratieve of technische gebreken vertoont wordt een document 'visuele keuring van het voertuig' afgeleverd met een geldigheidsduur van 1 jaar te rekenen vanaf de datum van de laatste volledige keuring.
Het voertuig kan steeds zonder uitnodiging ter keuring worden voorgereden. Alle voertuigen (uitgezonderd taxi's, lesvoertuigen, ziekenauto's en bussen) kunnen tot 2 maanden vóór de geldigheidsdatum van het keuringsbewijs voorgereden worden zonder wijziging van de referentiedatum.
Tijdens de keuring voor verkoop dien je de volgende documenten voor te leggen: Het laatste inschrijvingsbewijs van het voertuig (deel 'voertuig' én deel 'thuis') Het laatste keuringsbewijs van het voertuig (indien van toepassing) Het gelijkvormigheidsattest.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
U kunt verkopen zonder nieuwe elektrische keuring. U beschikt niet over een geldig keuringsverslag, de installatie is niet meer in orde of er hebben intussen grote veranderingen plaatsgevonden? Een nieuwe keuring dringt zich op. Het attest van de eerste keuring of herkeuring volstaat wel voor de verkoop van de woning.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Een verzekeringsvignet moet in vak "Z" geplakt worden. Voeg bij uw aanvraag het originele kentekenbewijs. De DIV zal u een duplicaat van uw kentekenbewijs met uw nieuw adres opsturen, indien U over een kentekenplaat van het Europees formaat beschikt.
De keuring voor verkoop is wettelijk verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op naam van een andere titularis. De tweedehandskeuring voor inschrijving is verplicht voor personenwagens, lichte berdrijfsvoertuigen en kampeerwagens.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Waarom heeft mijn voertuig geen COC? Voor 1996 was het voor fabrikanten nog niet verplicht om een COC mee te leveren bij Europese voertuigen. Hierdoor ontbreekt vaak het COC-document bij deze voertuigen en is het helaas niet mogelijk deze opnieuw aan te vragen.
Gebreken die aanleiding geven tot herkeuring (code 2)
U moet uw voertuig binnen de 15 dagen opnieuw voorrijden bij de keuring. Zolang de gebreken niet hersteld zijn, mag het voertuig zich niet meer op de openbare weg begeven, behalve voor proefritten of om naar de keuring te rijden.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Wat te doen bij een verlopen APK
Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet jouw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.
Concreet betekent dit dat de keuring van de uitstoot, de ophanging, de remmen en de lichten enkel op visuele wijze gekeurd worden zonder meetapparatuur. Deze vereenvoudigde vorm van tweedehandskeuring blijft voor het overige een volledige keuring.
Bij de autokeuring moet je ook een aantal documenten voorleggen: je laatste keuringsbewijs, je groene kaart en je uitnodiging voor de technische controle. Maar ook je inschrijvingsbewijs en je gelijkvormigheidsattest zullen ze nakijken.
De meest bekende auto verkoop methode is waarschijnlijk via een online marktplaats zoals Gaspedaal.nl of Autowereld.nl. Veel autobedrijven maken gebruik van online marktplaatsen om hun auto's te verkopen maar ook particulieren kunnen een advertentie opmaken om hun auto te verkopen.