Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Volgens Sarah Hill, Manager van Cheese Education and Training voor de Wisconsin Milk Marketing Board, kan kaas tot twee uur op kamertemperatuur worden bewaard , net als alle bederfelijke voedingsmiddelen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Handig is wel om de kaas vacuüm verpakt mee te nemen, om zo bijvoorbeeld de warme autorit te kunnen overleven, of de vliegreis in de koffer. Ook handig om te weten is dat vacuüm verpakte kaas wel tot 8 weken houdbaar is, zelfs buiten de koelkast.
Bijvoorbeeld, kaas in vacuümverpakte verpakking die niet in de koelkast wordt bewaard, is maximaal een paar dagen houdbaar . Er is eigenlijk maar één specifiek geval waarin kaas zonder koeling kan worden bewaard, namelijk de hele kaas.
Kaas meenemen op vakantie in het vliegtuig
In zowel uw hand- als ruimbagage mag u uw favoriete Hollandse kaas meenemen naar EU-landen. Harde kazen zoals Goudse kaas, komijnekaas en boerenkaas vormen dus geen enkel probleem. Als deze kazen standaard vacuümverpakt zijn, zijn ze geheel luchtdicht.
KOELKAST: Geschatte bewaartijden zijn: (1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening. Geraspte harde kazen: 1 maand na opening . (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Als een milde kaas, zoals Monterey Jack of American, sterk ruikt, zoals blauwe kaas of Limburger, dan is het tijd om hem weg te gooien. Kazen die van nature scherp zijn, zoals blauwe kaas of Camembert, zullen een sterke ammoniakgeur hebben als ze eenmaal bederven, vergelijkbaar met kattenurine .
Als u de kaas per ongeluk langer dan twee uur laat staan, kunt u deze voor uw eigen veiligheid het beste weggooien.
Zachte kaas zoals cheddar en mozzarella is slechts een tot twee weken houdbaar na aankoop. Als u uw zak geraspte kaas invriest, raadt ze aan om deze binnen zes maanden na aankoop op te eten . Maar ongeacht de datum, moet u altijd uw eigen oordeel gebruiken voordat u erin duikt.
Buiten de koelkast
Boven temperaturen van 20 graden gaat de kaas zweten. Dit effect is erger naarmate het vetgehalte in de kaas hoger is. Sommige kazen kun je wel buiten de koelkast bewaren bij een lage kamertemperatuur. Rond de 8 tot 15 graden.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Zodra de verpakking is geopend, gebruikt u voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als u vers gesneden delikaas koopt, gebruikt u deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Zachte kazen, zoals cottage cheese, roomkaas en ricotta, met schimmel moeten worden weggegooid . Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of gesneden zijn. Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan je ziet.
De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Een van de beste dingen die je kunt doen is een beetje maizena toevoegen aan je geraspte parmezaanse kaas . Als alternatief kan bloem of arrowrootpoeder hetzelfde effect hebben. Ze absorberen het vocht, waardoor de kaas dat niet kan doen. En als je niet zeker weet of je de geraspte parmezaanse kaas binnen twee weken kunt gebruiken, kun je het invriezen!
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Vacuüm verpakte vleeswaren en harde kazen
Omdat beide artikelen niet vloeibaar zijn, kunt u ze gerust meenemen in uw handbagage of ruimbagage .
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Bewaar kaas in de originele verpakking en leg het op de koelste, donkerste plek die mogelijk is . Dit is waarschijnlijk uw ingecheckte koffer als u vliegt. Als u rijdt, is dit niet uw kofferbak. Voor reistijden langer dan één dag is een koelbox uw beste optie.