Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Last van territoriumdrang. Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar 'hartsgebied'. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost. Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost. Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost. Het chippen van uw huisdier is belangrijk.
Voor onze huiskat is het vaak ons hele huis, of een verdieping. Zwerfkatten hebben een oud schuurtje of een eigen plek onder een afdakje. De omgeving aansluitend aan het primaire territorium noemt men secundair territorium. Alle katten kennen het primaire en secundaire territorium op hun duimpje.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Ook kunnen katten plotseling uit hun doen raken en daardoor hun territorium verlaten. Verdonck: "Als ze schrikken van bijvoorbeeld een auto en ze rennen een onbekende straat in, dan kunnen ze best wel verdwalen."
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Het is soms moeilijk om het verschil te zien tussen een kat die gewoon ronddwaald en een kat die verdwaald is. Een binnenkat kan verdwalen als hij uit huis weet te ontsnappen. Hij kent zijn weg buiten niet en kan snel bang worden.
Om zich heen zoekend kijken, weinig tot geen besef wat er om 'm heen gebeurd ( rijdende auto's, fieters etc) grote pupillen, en een diepe *miauw*. sommige blijven de hele tijd op 1 plek zitten, andere gaan in paniek, zonder op te letten de straat over. In dit soort situatie's worden katten dus ook snel aangereden.
Bel het dieren asiel en breng ook daar je flyer naartoe. Als er een kat is binnengebracht die enigszins lijkt op je kat ga er dan zelf heen om hem te bekijken. Controleer altijd zelf. Bel de dierenambulance en het politiebureau of er misschien een dode of zieke kat is aangetroffen.
Vanuit zijn instinct wil een kat jagen en zich voortplanten. Twee dingen waarvoor hij zijn huis wel moet verlaten! Als een kat niet direct een prooi kan vinden, zal hij verder steeds verder gaan in zijn jacht naar een lekkere snack. Hetzelfde geldt voor de zoektocht naar een partner.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Er zijn geen vaste richtlijnen voor de termijn waarop een kat voor het eerst naar buiten mag na een verhuizing. Vaak wordt 6 tot 8 weken genoemd, maar daar is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke basis voor. Het achterliggende idee bij de periode van 6 – 8 weken is dat je kat goed aan het huis gewend moet zijn.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Naast huiskatten en wilde katten lopen er in ons land ook zo'n 900.000 verwilderde katten rond. Dat zijn oorspronkelijk huiskatten, die nu op eigen kracht in de natuur overleven en mensenschuw zijn. Vaak planten deze katten zich ook voort en ontstaan er dus nieuwe generaties verwilderde katten.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.