Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond. De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.
Met boomstronken kan je terecht op het recyclagepark. Het tarief vind je bij 'Recyclagepark' bij info voor jouw gemeente of stad. Onderste stuk van de boomstam met de wortels.
Graaf een greppel rondom de struik om de wortels bloot te leggen. Een puntige tuinschep werkt ook. Graaf zo dicht mogelijk tegen de stam aan. Verwijder de aarde aan alle kanten van de stam totdat de wortels blootliggen.
Houd voldoende afstand van uw haag, zodat u niet direct op de wortels stuit. Wanneer het niet mogelijk is de heg op deze manier uit te graven, kunt u de dikke wortels eventueel uitsteken met een scherpe spade of uithakken met een bijl.
Grote kettingzaag huren. Zoveel mogelijk vrij maken van zand, daar wordt je ketting snel bot van. Als je niet bekwaam bent met een kettingzaag zoek dan iemand die hier wel ervaren mee is. Zeker in zo'n gat is het gebruik van een zaagbroek, zaaglaarsen, handschoenen en een gelaatsscherm een must.
Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Heb je een vergunning nodig, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Alleen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is, kun je een kapvergunning aanvragen. In de aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.
De stobbenfrees is een speciaal ontwikkelde machine waarmee boomstronken kunnen worden uitgefreesd tot diep in de grond. De machine beschikt over een zwenkarm met daarop bevestigd een freeswiel waarop harde scherpe widia (wolfraam carbide) beitels zijn gemonteerd.