Laat het voertuig verzekeren en inschrijven. Het roze formulier blijft maar twee maanden geldig. De auto moet binnen die periode worden ingeschreven, anders moet er een administratieve keuring worden uitgevoerd. Bij ontvangst van de nieuwe kentekenplaten, monteert u ze op het voertuig.
De aanvraag tot inschrijving die hierbij afgeleverd wordt, is slechts 2 maanden geldig. U moet uw voertuig dus binnen de 2 maanden inschrijven op naam van de koper. Als koper hoeft u dan pas na 1 jaar opnieuw naar de keuring te gaan.
Ga je de auto particulier verkopen dan heb je het keuringsbewijs altijd nodig. Is de auto goedgekeurd (groene balk bovenaan op keuringsbewijs) + gekeurd voor verkoop (roze formulier), dan ben je in bezit van dus 2 documenten. Het roze papier kan gebruikt worden door de koper om de auto vervolgens in te schrijven.
Wat met oud kentekenbewijs? Als u nog een oud kentekenbewijs heeft, hoeft u niets te ondernemen. U krijgt een nieuw inschrijvingsbewijs wanneer u een nieuw voertuig inschrijft, of wanneer u een duplicaat van uw huidig inschrijvingsbewijs aanvraagt.
Je moet zo snel mogelijk een aangifte doen bij de lokale politie, die je een attest van diefstal of verlies zal geven. Bezorg dat attest nadien aan je verzekeraar die je zal helpen om een aanvraagformulier in te vullen dat toegewezen is voor de DIV (Dienst Inschrijving van Voertuigen).
De DIV heeft u een brief gestuurd. Wacht 5 werkdagen om deze te ontvangen. bpost bezorgt de post slechts twee keer per week.
Slaagt de wagen voor de keuring krijgt u hier ook een 'aanvraag voor inschrijvingsformulier'. Uw auto verkopen zonder papieren kan helaas niet. De DIV heeft al deze documenten nodig om uw auto succesvol over te schrijven op de naam van de nieuwe eigenaar.
De eerste van de periodieke keuring dient plaats te vinden ten laatste op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.
De aanvraag van een duplicaat kost 26 euro en doet u door een aanvraagformulier voor het inschrijvingsbewijs (roze formulier) te bezorgen aan DIV: - Als het inschrijvingsformulier beschadigd is, dan moet u het beschadigde exemplaar voegen bij de aanvraag tot inschrijving.
Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring. Het is wel nodig om die regeling op de verkoopbon te vermelden.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Als u het certificaat van overeenstemming of het gelijkvormigheidsattest kwijt bent, ga dan naar de politie voor een attest van verlies en vraag hiermee een duplicaat aan bij de fabrikant. Als u het laatste keuringsbewijs kwijt bent, vraag dan een duplicaat bij de kassa van het keuringscentrum.
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Een verzekeringsvignet moet in vak "Z" geplakt worden. Voeg bij uw aanvraag het originele kentekenbewijs. De DIV zal u een duplicaat van uw kentekenbewijs met uw nieuw adres opsturen, indien U over een kentekenplaat van het Europees formaat beschikt.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Gebreken aan de werking, staat en bevestiging van onderstaande opgesomde lichten, aanwezig op alle personenwagens, krijgen nu nog een groen keuringsbewijs met vermelding van de gebreken, maar leiden vanaf 1 oktober 2021 tot een rood keuringsbewijs met beperkte geldigheid van 15 dagen: Standlichten. Dagrijlichten.
Autokeuring. U kan uw voertuig tot 2 maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs ter keuring kan voorrijden, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. U mag uw voertuig voorrijden in een keuringsstation naar keuze; een eventuele herkeuring dient in hetzelfde keuringsstation te gebeuren.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Geen paniek. Verwacht je echter niet aan dramatische prijsstijgingen. Zo betaal je voor de keuring van een benzinewagen voortaan 38,90 euro terwijl dat vroeger 37,20 euro was en kost de schouwing van een dieselwagen volgende week 47,70 in plaats van 45,60 euro.
Hoeveel bedraagt de boete voor het rijden zonder keuring? De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maand en / of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Vooral wanneer u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan u een gevangenisstraf oplopen.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Let op: Bij tweedehandswagens stellen we vaak vast dat het inschrijvingsbewijs niet op naam van de aanvrager staat. In dat geval kan de politie geen attest verlies aan je meegeven. De vorige eigenaar zal dan samen met het voertuig aangifte moeten doen.
Kentekenbewijs aanvragen
Ben je een van de delen van je inschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je je eveneens tot de DIV wenden om een duplicaat te bekomen. Je moet dan wel eerst naar de politie gaan. De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen.