Voor kleinere wortels, zoals wortels die een diameter van minder dan 2,5 cm hebben, kun je een normale tuinschaar of handknipschaar gebruiken om de wortel door te knippen. Als je een grotere wortel moet doorzagen, heb je speciaal gereedschap nodig – een wortelzaag of een mechanische decoupeerzaag.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
In de boomverzorging is er sprake van bomen toppen wanneer omhoog groeiende takken tot stompen worden afgezaagd. Ook het afzagen van zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen, wordt toppen genoemd. Andere benamingen die voor het bomen toppen gebruikt worden, zijn kandelaberen of knotten.
In de wet is geregeld dat de eigendom van de grond mede de met de grond verenigde beplantingen omvat. Dat brengt dus mee dat bomen waarvan de stam op een erfgrens staan, als 'met de grond verenigde beplantingen' toebehoren aan de eigenaren van beide percelen gezamenlijk.
Voorbeelden hiervan zijn de fijnspar, linde, wilg, populier en berk. Bij andere soorten zoals grove den, eik, walnoot, elsbes, bitternoot, kustmammoetboom en gewone zilverspar groeit de penwortel krachtig en domineert hij het jonge wortelgestel.
De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.
Vertel uw buren dat u last heeft van de boom of struik. Vraag of ze de overhangende takken willen snoeien tot aan de erfgrens en de hoogte van de schutting. Geef aan dat ze toegang tot uw grond kunnen krijgen als het vanaf hun kant niet lukt. Daar hebben de buren ook recht op.
Graaf de wortels op.
Graaf met een schop in de aarde naast de stronk om de wortels daaronder bloot te leggen. Werk om de stronk heen en blijf graven totdat je de grootste wortels rondom de boom allemaal opgegraven hebt. Graaf aan beide kanten van de wortels diep in de aarde om ze zoveel mogelijk bloot te leggen.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
Wat doe ik als de boom of heg van mijn buren te dicht bij mijn erfgrens staat? Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
Streef er altijd naar de natuurlijke vorm van de boom te behouden. Dus geen toppen afzagen of alle takken lukraak inkorten! Verwijder dode takken, zieke takken en takken die elkaar kruisen. Snoei maximaal 20% in één keer.
Graaf een plantput op de plaats waar je de boom naartoe wil verplanten. Graaf het plantgat totdat het 2 tot 3 keer groter is dan de kluit die je zal uitgraven. En 5 cm dieper dan de hoogte van de kluit. Maak de grond goed los in de bodem.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Het basis principe van deze dateringsmethode is dat een opeenvolgende reeks met voldoende jaarringen een patroon bevat dat uniek is voor een bepaalde periode en dat andere bomen in dezelfde periode en binnen hetzelfde gebied een vergelijkbaar jaarringpatroon hebben waardoor deze vergelijkbaar zijn.