Je hebt in de meeste gevallen 3 jaar de tijd om deze examens te doen.
Meestal is het een beperking van de termijn tot vijf jaar (tenzij u boven de 70 of na 1 januari 2014 boven de 75 bent, want dan is vijf jaar de reguliere geldigheid) maar soms ook tot één of drie jaar.
Resultaat van de rijtest
Vaak is één rijtest voldoende voor de beoordeling van uw rijgeschiktheid, soms zijn er meerdere rijtesten nodig. Zodra het resultaat van de rijtest is verwerkt, ontvangt u schriftelijk ons besluit over uw rijgeschiktheid. Rijden met gezondheidsproblemen of een beperking.
Op Mijn CBR kunt u zien wat de status van uw Gezondheidsverklaring is. Dit staat op Mijn CBR onder Lopende zaken.
Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR.
De rijtest zelf is gratis. Als u een lesauto gebruikt, betaalt u wel voor het huren van de lesauto. Hoe gaat een rijtest? U neemt uw oproep voor de rijtest en uw rijbewijs mee naar de test.
U kunt binnen 2 weken na ontvangst van uw uitslag een tweede onderzoek aanvragen. Om een tweede onderzoek aan te vragen neemt u de volgende stappen: Betaal de kosten voor het tweede onderzoek binnen 2 weken nadat u de uitslag heeft gekregen. Wacht op onze reactie.
Wij raden u aan om 2 weken voordat uw rijbewijs verloopt uw rijbewijs te verlengen bij uw gemeente. De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs gaat namelijk in vanaf de dag dat u deze aanvraagt. Door te wachten tot uw rijbewijs bijna verloopt, maakt u zo lang mogelijk gebruik van de geldigheid van het oude rijbewijs.
Hoelang is uw rijbewijs geldig na 80 jaar? Iedereen van 75 jaar en ouder ontvangt een rijbewijs dat vijf jaar geldig is, tenzij het CBR vanwege gezondheidsredenen kiest voor een kortere geldigheid. Als u op uw 80ste uw rijbewijs verlengt, is dit in de meeste gevallen dus vijf jaar geldig.
Wij raden aan om uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt in te dienen. Als u problemen met uw gezondheid heeft, raden wij 5 maanden aan.
Sinds 2014 moet iemand die 75 jaar is en zijn rijbewijs verlengt zich medisch laten keuren door een arts. Deze arts beslist of er een rijtest afgelegd moet worden. Met de rijtest, die een deskundige van het CBR afneemt, wordt gekeken of iemand op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kan deelnemen.
U moet een rijtest doen omdat wij willen weten of uw medische situatie invloed heeft op het besturen van een voertuig.
Het CBR beoordeelt in een aantal situaties of bestuurders medisch voldoende geschikt zijn om te rijden. Hier zijn kosten aan verbonden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt de tarieven.
Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig.
Bij een medische keuring voor het rijbewijs onderzoekt een arts u. U kunt voor de keuring zelf een afspraak maken met een huisarts. Huisartsen keuren hun eigen patiënten meestal niet. U kunt bij uw eigen huisarts wel vragen naar welke andere huisarts u kunt gaan.
Heeft u een inwendige defibrillator (ICD) gekregen? Dan mag u volgens de wet een periode niet rijden. Als u een ICD heeft omdat u een hartstilstand heeft gehad, mag u tot 2 maanden na de implantatie niet rijden.
Welke leeftijd mag je niet meer autorijden? In Nederland bestaat geen officiële leeftijdsgrens waarop je niet meer mag autorijden. Wel moet je een medische keuring doorstaan als je je rijbewijs na je 75e wilt verlengen.
Wanneer de rapporten van de medische keuringen en de eventuele rijtest zijn ontvangen, besluit het CBR op basis van wet- en regelgeving of de bestuurder rijgeschikt is. Vanaf 75-jarige leeftijd worden bestuurders in elk geval elke vijf jaar op deze wijze beoordeeld op de rijgeschiktheid.
De rijbewijskeuring kost € 42,50 (tarief per 1 januari 2023). Leden van een ouderenbond krijgen € 2,50 korting. U kunt deze kosten bij uw bezoek pinnen of een eenmalige machtiging invullen. De kosten van de rijbewijskeuring vallen buiten het basispakket van de zorgverzekering.
Wanneer u al 75 jaar oud bent of wanneer u in de komende 5 jaar 75 jaar wordt, moet u bij verlenging van uw rijbewijs een medische keuring ondergaan. Senioren vanaf 75 jaar moeten zich elke 5 jaar laten keuren of eerder bij medische aandoeningen (bij een gewijzigde gezondheidstoestand).
Als je bent gezakt voor je examen kan je nog geen rijbewijs aanvragen. Je besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Je hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te sturen om herexamen te doen. Als je geschikt bent voor een kortere tijd dan staat dit in je besluitbericht.
Tussen 65 en 70 jaar: het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. Een medische keuring is niet nodig. Tussen 70 en 75 jaar: het verlengde rijbewijs is 5 jaar geldig. Er hoeft alleen medisch gekeurd te worden als het oude rijbewijs verloopt op de 75ste verjaardag of daarna.
Als u de rijtest met uw eigen voertuig kunt doen, betaalt u niets.
In uw geval is het noodzakelijk om te beoordelen of uw aandoening van invloed is op het veilig en verantwoord besturen van een voertuig. En dat kan alleen in de praktijk.
Met een ICD krijg je een code op je rijbewijs. – Code 100 betekent dat je een rijbewijs hebt voor privégebruik.