Nadelen van viscoseBeperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
De structuur van viscose maakt dat het erg gemakkelijk kreukt en daarom zijn kledingstukken gemaakt van dit materiaal niet geschikt voor de droger. Je kunt de stoffen het beste op een hanger in de frisse lucht hangen. Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen.
Viscose ontstaat door een chemisch proces van kleine houtdeeltjes waaruit cellulose ontstaat. Het materiaal lijkt qua uiterlijk op zijde. Was kledingstukken zoveel mogelijk binnenstebuiten en was delicate stoffen in een waszak. Gebruik voor gekleurde kledingstukken een wasmiddel voor gekleurde was.
Viscose drogen
Zo blijft ook de kleur het langst mooi.
Polyester, de stof die bij uitstek niet kreukt
Polyester is de kreukvrije stof bij uitstek.
Viscose. Deze stof is op een chemische manier gemaakt van cellulose. Het materiaal is vrij goedkoop, maar deze stof is zowel schadelijk voor het milieu als voor de menselijke gezondheid. Viscose kan giftige stoffen afgeven, waardoor je last kan krijgen van, misselijkheid, hoofdpijn, braken en slapeloosheid.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Viscose kleding kun je in principe gewoon op een lage temperatuur in de wasmachine wassen.Maar lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket. Viscose is namelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Ja, je leest het goed: viscose krimpt bij het wassen.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Als je op zoek bent naar een comfortabele pyjama, is viscose een goede keuze. Viscose is een zachte en soepele stof die aangenaam aanvoelt op de huid. Het is ook ademend, waardoor het in warme weather ideaal is.
Voorbeelden van textiel met plastic zijn polyester, nylon, viscose, lyocell, imitatiebont en -leer.
In de categorie najaar/ winter stof staan de nieuwste winter stoffen en hipste najaar stoffen. Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
Voordelen van viscose
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren. Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Viscose: een zijdezacht glanzende stof die soepel valt
Viscose combineert de beste eigenschappen van natuurlijke vezels: de uitstraling van huidvriendelijk katoen en het gevoel van fijne zijde. Viscose is niet alleen geschikt voor een feestelijke avondoutfit, maar ook voor een zomerse alledaagse look.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel. Volg de onderstaande stappen en je viscose kleding blijft zo goed als nieuw. Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose.
Katoen als beste stof jurk
Het is makkelijk te wassen en strijken en heeft een zachte greep. Het fijne aan deze stof is bovenal dat het een soepele stof is voor een jurk die zowel in de zomer als in de winter gedragen kan worden.
Katoen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op (denk aan handdoeken!), prettig in het dragen. Vezellengte is afhankelijk van de kwaliteit. Linnen: plantaardige grondstof, sterk, neemt veel vocht op, prettig in het dragen, want lekker luchtig, kreukt helaas snel.
Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.