Er verschillende categorieën* motorrijbewijzen: A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig. Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A2 nodig.
Motorrijbewijs A2
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1.
Zodra je 18 jaar bent mag je het A1 motorrijbewijs halen. Onder deze categorie vallen motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc, deze zijn dus lichter zowel in vermogen als de motoren zelf, ideaal om als motorrijder mee te beginnen.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
Een spoedrit is in opdracht van de meldkamer.Gezien de ernst van de melding dient de ambulance hierbij binnen 15 minuten (A1) dan wel 30 minuten (A2) ter plaatse te zijn.
Met het A2 rijbewijs mag je rijden op een motorfiets met een maximaal vermogen van 35 kilowatt (kW) of 48 pk. Suzuki heeft verschillende motoren voor motorrijders met een A2 rijbewijs. Zo is de motorscooter Suzuki Burgman 400 direct geschikt.
De huidige categorie A3-bromfietsen (met een topsnelheid van 45 km/u) heten voortaan “AM”-bromfietsen en de minimuleeftijd blijft 16 jaar. De categorie A1 heeft dan weer een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW voor tweewielers en 15 kW voor driewielers.
A2-beginners
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
Veelgestelde vragen over motor rijden met autorijbewijs B
Heb je rijbewijs B (het autorijbewijs) gehaald, dan mag je ook rijden op een scooter tot 50 cc. Daarna moet je minimaal 4 uur praktijkles nemen. Je mag op 'normale' motors (125 cc of hoger) niet rijden met rijbewijs B in 2023.
Met het A1-rijbewijs mag je op motoren tot 125cc rijden, met een maximaal vermogen van 11kW en maximaal 0,1kW per kilo. Dit komt er op neer dat je voornamelijk op alle 125cc 4 takt motoren mag rijden en op een aantal afgeknepen 2-takt motoren.
Taalniveau A2 (eenvoudig)
Heb je taalniveau A2, dan heb je al wat meer kennis van de taal. Je begrijpt korte, eenvoudige zinnen die gaan over alledaagse zaken, zoals boodschappen, werk of familie. Je snapt gesproken én geschreven teksten. Ook kun je zelf een kort en simpel gesprek voeren.
A2 is de middelste categorie van motorrijbewijzen in Nederland. Het gaat hierbij om de middelzware motoren. Met dit rijbewijs mag er gereden worden op motoren met een maximaal vermogen van 35 kilowatt, dit staat ongeveer gelijk aan 48 pk.
Motorrijbewijs A2
Je mag starten met motorrijlessen voor het A2-rijbewijs als je 20 jaar bent. Je start de rijopleiding met het onderdeel AVB. De motorrijlessen voor de AVB worden gegeven op ons eigen oefenterrein in Pijnacker. Het AVB-examen en AVD-examen mag je pas doen als je 20 jaar oud bent.
C1-rijbewijs
voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
Sinds 1998 mochten houders van een autorijbewijs B motorrijden met een 125cc op voorwaarde dat ze hun rijbewijs B minstens 2 jaar op zak hebben. Daar kwam op 1 mei 2013 nog een beperking bij. Zo moet je nu bijkomend 4 uur rijopleiding volgen als je je autorijbewijs na 2011 behaalde.
Ben je tussen 20 en 24 jaar als je je motorrijbewijs hebt gehaald, dan beschik je over een A2 rijbewijs. Je mag dan op een motor rijden die niet meer dan 35kw aan vermogen heeft. Het motorrijbewijs A1 valt onder de 'lichte' motoren.
Met dat rijbewijs mag je rijden op motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW. Wil je een zwaardere motor rijden? Dan moet je minimaal 20 jaar oud zijn en dan kun je het rijbewijs A2 halen. Daarmee mag je motoren met maximaal 35 kW vermogen berijden.
Het A1-rijbewijs voor een motorfiets van 125 cc
Voor een rijbewijs A1 moet u minstens 18 jaar zijn. Dit rijbewijs is vereist voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW (15 pk) en een maximale vermogen-gewichtsverhouding van 0,1 kW/kg.
Campers en ambulances zijn vaak zwaarder van 3500 kilo.Om deze te mogen besturen hebt u het rijbewijs C1 nodig.
De A1 en A2 urgentie kan uitgegeven via een Directe Inzet Ambulance (DIA). Bij een DIA inzet is het adres bekend en is de centralist nog bezig met het uitvragen van de melder. Aan de hand van de informatie kan de meldkamer beslissen om op te schalen naar A1 of A2 door te laten rijden.
Met TIS 5 worden de scenario's beschreven waarin sprake is van bommelding, bomvinding of bomexplosie.