Na een primaire kuur zijn bij vrijwel alle gezonde personen antistoffen tegen hepatitis A en B gevormd. Voor Ambirix zijn langetermijngegevens van antistoffenpersistentie beschikbaar tot maximaal 15 jaar na vaccinatie; voor Twinrix zijn er gegevens tot 20 jaar na vaccinatie.
Antilichamen tegen hepatitis B werden gevonden bij 71% van de volwassenen na de eerste dosis, 97% na de tweede dosis en 99,7% na de derde dosis. In de aanvullende studies werd aangetoond dat de antilichamen zeker 5 jaar in het lichaam aanwezig bleven.
Hoe lang werkt de hepatitis B-vaccinatie? Iemand die volledig is gevaccineerd en voldoende antistoffen heeft aangemaakt, is voor de rest van zijn leven beschermd.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Bij de eerste vaccinatie wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of je ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. Je kunt namelijk ongemerkt besmet zijn. Bij de de tweede vaccinatie krijg je de uitslag van het bloedonderzoek.
Kinderen van moeders met chronische hepatitis B krijgen al bij de geboorte hun eerste vaccinatie en antistoffen tegen hepatitis B toegediend. Daarna wordt de vaccinatieserie op het consultatiebureau afgemaakt. Na volledige vaccinatie is de kans dat het kind hepatitis B krijgt minimaal.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Als de vaccinatie goed aanslaat, bent u levenslang beschermd tegen hepatitis B. Voor sommige reizigers zijn beide vaccinaties (hepatitis A + hepatitis B) aan te raden. Hiervoor bestaat een gecombineerd vaccin. Dit wordt gegeven in een serie van 3 dosis verspreid over 6 maanden.
Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen of plassen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten.
Na afloop van de serie bent u in ieder geval 30 jaar beschermd tegen hepatitis A* en levenslang voor hepatitis B*. Voor kinderen tot en met 15.5 jaar geldt dat zij met 2 vaccinaties deze langdurige bescherming bereiken. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten.
Na de vaccinaties bekijken we door middel van bloedonderzoek of er voldoende antistoffen in het bloed zijn gevormd (de titerbepaling). Dit doen we 4 tot 6 weken na de derde vaccinatie.
Als je besmet bent met het hepatitis B-virus heb je meestal geen of vage klachten. Vaak merk je er niets van. Je bent wel besmettelijk voor anderen. Als er klachten optreden, is dit meestal één tot zes maanden na besmetting.
Overdracht hepatitis B: via seksueel contact. Overdracht hepatitis C : via bloed.
De kans dat je als man die seks heeft met mannen met het hepatitis B-virus in aanraking komt, is in Amsterdam ongeveer 20%. Hoe meer mannen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans dat hepatitis B zich verder verspreidt.
Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Levercirrose ontstaat langzaam. In het begin zijn er vaak niet of nauwelijks klachten of symptomen. Deze ontstaan pas als de lever meer beschadigd raakt.
Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau) de door de ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief.
De BMR-vaccinatie wordt subcutaan (onder de huid) toegediend. Na 3 tot 4 weken onstaat bij > 95% van de gevaccineerden bescherming tegen bof, mazelen en rode hond met vorming van antistoffen en immunologisch geheugen.