Voor deze situaties heeft een nieuw bedrijf genaamd LifeDoor een systeem ontwikkeld. Het is een automatische sluiting van deuren in geval van brand. Het systeem moet worden aangebracht op een scharnier van een binnendeur. Als er een alarm van een rookmelder afgaat reageert het apparaat en sluit de deur.
Een brandwerende deur moet minimaal 20 minuten de brand vertragen. Afhankelijk van het type brandwerende deur, kan de brand zelfs vertraagd worden tot 60 minuten. Wellicht heeft u het zich afgevraagd: wanneer is een brandwerende deur verplicht? Dit hangt geheel af van het type gebouw en de functie van het gebouw.
Door deze brandscheiding wordt voor een bepaalde tijd een vrije vluchtroute in stand gehouden zodat een ieder die zich in het pand bevindt het gebouw kan verlaten. Doordat de ontwikkeling van zowel vuur als rook door deze constructie wordt vertraagd, creëert men tevens een tijdswinst voor de brandbestrijding.
Zelfsluitende deuren zijn deuren met een deurdranger. Deze sluiten de deuren automatisch nadat ze handmatig zijn geopend. Hierdoor beweegt de deurvleugel in het deurkozijn en valt de vergrendeling in de sluitplaat.
Ze voorkomen dat brandgevaar binnendringt via doorgangen in brandwerende en brandvertragende muren. Deze brandwerende sluiters moeten onafhankelijk van elkaar sluiten.
Een goedkope brandwerende deur kan je al hebben voor zo'n €120. Voor sterkere, mooiere en duurzamere varianten betaal je natuurlijk meer. Prijzen rond de €600 of zelfs veel meer zijn daarbij geen uitzondering. Deze dure prijzen zijn meestal van toepassing op de deuren voor industrieel gebruik.
Met het wijzigingsbesluit Staatsblad 2020, 189 is eerder de uitzonderingsregel op deze eis in het tweede lid van artikel 6.26 niet meer van toepassing op de toegangsdeuren van woningen in nieuw te bouwen woongebouwen zoals portiekflats en corridorflats.
Vooral als ze een deur vaak gebruiken. Is zo'n intensief gebruikte deur een brandwerende deur, dan is een normale deurdranger niet gebruiksvriendelijk. Dan komt de vrijloopdranger of de EMF-dranger beter van pas. Juist bij brand, een calamiteit of stroomuitval doen zij hun werk, omdat deze drangers de deur dan sluiten.
Vrijloopdrangers zijn deurdrangers die normaal gesproken niet werken als dranger. Ideaal voor in bijvoorbeeld de zorg of ander intensief gebruik, wanneer een gewone dranger teveel weerstand geeft. Deze vrijloopdrangers treden pas in werking als er een brandmelding of andere calamiteit is.
Een nooddeur is vaak een enkelvleugelige, geluidswerende stalen deur in de standaardmaat (de afmetingen van de vrije openingen van een dergelijke deur moeten minimaal 0,85 bij 2,3 meter zijn), voorzien van een dubbelwandig deurblad, uitgevoerd in verzinkt staalplaat en inwendig voorzien van brandwerende ...
Deur dicht houden
Maar, in andere gevallen wilt u juist een deur gesloten houden en alleen openen bij een calamiteit. Ook daarvoor kunnen kleefmagneten worden ingezet. De kleefmagneet houdt de deur gesloten tot het moment dat een deuropen-commando de kleefmagneet deactiveert.
Een kleefmagneet houdt een deur of poort open, wanneer de spoel op de muur wordt gemonteerd. Wanneer er een stroom door de spoel van de deurmagneet wordt gestuurd, wordt deze spoel magnetisch. De spoel trekt dan de ankerplaat aan, waardoor de deur of poort aan het kozijn of de muur wordt vergrendeld.
Aannemers rekenen vaak met een deurdikte (en sponningdiepte) van 40 millimeter. Toch kun je een brandwerende deur van 40 millimeter maar in een beperkt aantal situaties toepassen. Zit er bijvoorbeeld een zijlicht naast de deur (zie punt drie hieronder), dan moet je naar een deur van 54 millimeter dik.
De wetgeving schrijft vanwege brandgevaar in de garage voor de doorgang naar de woning een brandwerende deur voor. De universele H3D-deur is voor dit gevoelige gedeelte de beste keuze.
Het plaatsen van brandwerende deuren in een appartement is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
De beste koop is voor ons de Dorma Deurdranger TS68/2-4. Dit is een vrij goedkope deurdranger, die toch doet wat hij moet doen. Koop je deze deurdranger, dan krijg je een volledig pakket waarmee je meteen aan de slag kunt. De sluitkracht en de sluitsnelheid van deze deurdranger kun je zelf instellen.
Als er geen eisen zijn voor (de aanwezigheid van) een verkeersruimte, c.q. een beschermde vluchtroute, hoeft de aanvrager van de omgevingsvergunning voor het bouwen dat ook niet op tekening aan te geven, en is het niet verboden om bijvoorbeeld een hal of een gang aan te wijzen als (onderdeel van een) verblijfsgebied .
Relevante aspecten. In alle woongebouwen geldt dat bewoners tenminste één uitgang binnen 30 meter (gecorrigeerde loopafstand) moeten kunnen bereiken. De route naar een tweede uitgang mag dus langer zijn.
De brandwerendheid met betrekking tot bezwijken moet voor die bouwwerken ten minste 90 minuten bedragen. Het gaat hier niet om de hoogte waarop de brand in het bouwwerk kan ontstaan maar om de hoogste vloer van enig verblijfsgebied van de gebruiksfunctie waarop dit voorschrift van toepassing is.
Enkele specifieke aandachtspunten voor brandwerende binnendeuren zijn: ruimte onder de deur: deze mag netto bij deuren van Limburgia maximaal 6 mm zijn. glasopeningen: een deur getest zónder glasopening mag niet worden uitgevoerd mét een glasopening.
Een brandcompartiment is een deel van een gebouw dat bij brand als zelfstandige eenheid beschouwd kan worden. De brandcompartimenten moeten ervoor zorgen dat gedurende een bepaalde tijd van minimaal 20 minuten het vuur en de rook tegengehouden kunnen worden, zodat er een veilige vrije vluchtroute gecreëerd kan worden.
Dick Schenkeveld
Schenkeveld: “De brandcompartimentering dient minimaal 20 minuten brandwerend te zijn. Dit geldt ook voor de deuren die hierin zitten. We komen oude deuren en kozijnen tegen, zonder kenmerk van een fabrikant.
Brandwerende kozijnen bieden weerstand tegen brandoverslag en branddoorslag naar een ander brandcompartiment. Dan bedoelen we verticale brandoverslagrisico; horizontale brandoverslagrisico; tegenovergelegen brandcompartiment en/of naastgelegen brandcompartimenten.
Functies van binnendeuren
Naast deze scheidingsfunctie heeft een binnendeur ook een isolerende functie. Een binnendeur zorgt dat de warmte en het geluid in de ruimte blijft waar de kachel staat en de geluidsinstallatie speelt.