Wij Nederlanders eten patat als hoofdgerecht, al dan niet met een andere gefrituurde (vlees)snack erbij, of als tussendoortje. In restaurants wordt patat meestal als bijgerecht geserveerd.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Een patatje bevat dus relatief veel calorieën, vooral als je bedenkt dat een 'normale' vrouw bijvoorbeeld dagelijks 2000 calorieën kan eten om op gewicht te blijven. Een lang verhaal kort: je kan een patatje eten, maar houdt rekening met je persoonlijke caloriedoel en eet niet te vaak een patatje.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Matiging is de gouden regel
Maar matiging is de sleutel.” Helaas zijn er geen concrete cijfers over wat matiging voor verschillende mensen betekent. Voor sommigen is een keer per week een bordje friet prima. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Meer vitamine C en kalium
Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Frieten en chips bevatten vaak veel calorieën en vet. In een observationeel onderzoek is het eten van frieten en chips in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas (3). Een onderzoek uit 2011 vond zelfs dat chips per portie meer gewichtstoename kunnen veroorzaken dan enig ander voedsel ( 4 ).
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Bak je friet in de airfryer, dan is het minder vet en lager in calorieën. Dat heb je voor een groot deel wel zelf in de hand. Als je een grote hoeveelheid olie in de airfryer gooit, ben je dat voordeel ook snel weer kwijt.
Wie heeft er nou geen fijne jeugdherinneringen aan macaroni en kaas? Maar deze pasta vol zuivel is net zo slecht als frietjes als je naar de cijfers kijkt. De gemiddelde bijgerecht bij restaurantketens bevat 436 calorieën, 24 gram vet, 12 gram verzadigd vet en 1.082 milligram natrium.
Er is geen betere manier om met hunkering om te gaan dan door je maaltijden en snacks van tevoren te plannen . Als je een gezonde maaltijd en snacks ingepakt en klaar hebt staan voor de lunch en in de middag, is de kans veel kleiner dat je een restje pizza pakt, frietjes bestelt of de snoepjes eet die iemand mee naar kantoor heeft genomen.
Gefrituurde voedingsmiddelen zoals kipreepjes en frietjes bevatten veel vet, en vet heeft meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten en eiwitten. Dit is een slecht idee als het gaat om snacks voor het slapengaan . "Het eten van zware, vette voedingsmiddelen voor het slapengaan kan de focus van het lichaam afleiden van de slaap", zegt Kirkpatrick.
Frieten bevatten een aanzienlijk aantal koolhydraten. Deze moleculen leveren energie aan uw lichaam, maar te veel koolhydraten kunnen hoge glucosewaarden veroorzaken en leiden tot diabetes type 2. Dit voedsel bevat ook een groot deel vet, waaronder 4,24 g enkelvoudig onverzadigde vetten en 1,66 g verzadigde vetten.
Conclusie: Diepvriesfriet is niet altijd het gezondste alternatief, dus lees de etiketten en let op de porties als u ze koopt. Of nog beter: maak ze zelf.
"Frietjes, gefrituurde kip en andere vette favorieten kun je het beste vermijden . Ze bevatten doorgaans veel calorieën en ongezonde vetten en dragen bij aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen", voegde ze toe.
Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
IJs versus chips
Met een portie van deze populaire chips vermijd je weliswaar suiker, maar je consumeert wel meer calorieën en vet dan met één portie vanille- of chocolade-ijs !
Een standaard Kapsalon is niet gezond om te eten. De Kapsalon bevat namelijk 1200 calorieën. Dit is meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder bevat het 80 gram vet, dit is al 10 gram boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.