Elke bank is verschillend en daardoor dus ook verschillende afmetingen per bank. Een tweezitsbank is ongeveer 180x90x80 cm. Een driezitsbank is 225x90x80 cm. Een hoekbank kun je het beste in delen opmeten.
Je meet de bank op bij het langste gedeelte. Daarbij neem je de breedte van dat gedeelte maar ook de diepte van de armleuning. zoals aangegeven is op de foto hieronder. welke delen belangrijk zijn bij het meten van jouw bank.
Zithoek tip 1 - Afmeting:
Probeer de afstand van bank tot tv, bank tot fauteuils, zo rond de 4,5 tot maximaal 5 meter te houden. Dat is al een royale afstand. Heb je een wat smalle zithoek? Dan zul je moeten proberen om er optisch wat meer breedte in te krijgen.
Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn.
Elke bank is verschillend en daardoor dus ook verschillende afmetingen per bank. Een tweezitsbank is ongeveer 180x90x80 cm. Een driezitsbank is 225x90x80 cm. Een hoekbank kun je het beste in delen opmeten.
Nadelen hoekbank
Een hoekbank neemt namelijk relatief veel ruimte in beslag, waardoor je minder makkelijk (of misschien wel helemaal niet) de indeling van je woonkamer kunt veranderen. Dit heeft ook te maken met de hoek van de bank.
Een hoekbank is zeker praktisch. Dit type bank neemt iets meer ruimte in beslag dan een 2-zits of 3-zits bank, maar zorgt er wel voor dat je maar één meubel nodig hebt in jouw woonkamer. Ook het hoekgedeelte is een zitplek namelijk. Daarnaast oogt één meubel in een woonkamer ook rustiger.
Tweezitsbank: alleen als je écht klein woont
Is je huis echt te klein voor een hoekbank, dan kun je beter voor een traditionele tweezitsbank kiezen. Toch kost de tweezitter vaak meer ruimte dan hij oplevert. Maar voor zeer kleine ruimtes, zoals een krappe verticale studentenkamer, is de tweezitsbank wel ideaal.
Wanneer je een hoekbank wilt samenstellen is het belangrijk te weten wat wordt bedoeld met een 'hoek links' of een 'hoek rechts'. De hoek van de bank wordt bepaald vanuit de positie waarbij je vóór de bank staat, van daaruit bepaal je of je de hoek aan de linker- of de rechterkant gepositioneerd wilt hebben.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
Natuurlijke materialen. Rieten opbergmanden, houten decoratie en bloemen zorgen gelijk voor een gezellige sfeer in huis. Een kleed doet trouwens ook wonderen voor een knusse zithoek. Als je besluit om een kleed toe te voegen aan je ste kies er dan dus voor om er een neer te leggen van bijvoorbeeld jute of sisal.
Zet de hoekbank dan niet tegen een muur, maar juist vrij in de ruimte. Dan kan je er gemakkelijk omheen lopen en heb je ruimte voor een mooi dressoir of side table aan de achterkant. Als je woonkamer wat minder ruim bemeten is, is het natuurlijk niet handig om de hoekbank midden in de kamer te zetten.
Een bank is gemiddeld 55 centimeter diep. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat je er dan op kunt zitten met je benen en rug in een hoek van 95 tot 105 graden. Wil je meer loungen en minder werken? Dan kun je een bank kiezen met een zitdiepte tussen de 55 en 70 centimeter.
De meest gangbare plek voor de bank is in de hoek van de kamer of tegen de langste muur van de woonkamer.
Kies voor lichte kleuren
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
Grote en robuuste meubels zullen je woonkamer kleiner laten lijken. Daarentegen werkt het erg goed om gebruik te maken van lichte materialen zoals metaal, glas en lichte kleuren. Een witte hoekbank zal een kleine ruimte vaak een plezier doen.
Een hoekbank heeft dikwijls een dieper zitvlak. Hierdoor garandeert een hoekbank comfortabel zitten, maar je kunt ook lekker onderuit hangen of zelfs liggen. Daarbij heeft de hoekbank vaak lekkere zachte kussens die je helpen bij het relax zitten of liggen.
Vorm. Naast de verschillende formaten, zijn banken verkrijgbaar in verschillende vormen. In kleine woonkamers kiezen de meeste mensen voor een rechte 2-zitsbank of 3-zitsbank. Heb je een iets grotere woonkamer, dan zou je ook voor een comfortabele hoekbank of loungebank met een chaire longue kunnen gaan.
Plaats de hoek dan aan de kant van de muur of voor het raam. Wist je dat de kant van hoek altijd wordt bepaald wanneer je met je gezicht naar de bank staat. Een hoekbank met een hoek links wil dus zeggen dat de hoek, wanneer je van voren naar de bank kijkt, aan de linkerkant zit.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.
Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume.
Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd. Lees je graag in een liggende houding? Dan is de hoekbank een prima alternatief. Een ruime U-bank biedt genoeg plaats voor iedereen en kan je meteen in een gezellige opstelling zetten.