Als je ongesteld bent, of vlak ervoor, kan je je niet zo lekker voelen. Je hebt misschien buikpijn, hoofdpijn of je bent humeurig of moe. Hoe dat komt? Door je hormonen.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
De derde vraag was: Waar verlang je als vrouw naar wanneer je begint met menstrueren tijdens jouw menstruatiecyclus (behalve naar chocolade)? 90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten.
Het is over het algemeen bekend dat vrouwen gedurende de menstruatie last kunnen hebben van verergerde prikkelbaarheid, vermoeidheid, een bedrukt gevoel of last van stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben meer of minder last van deze hormooncyclus dan de ander. Het is immers een natuurlijk proces.
Bij sommige vrouwen overlapt de vruchtbare periode met de laatste dagen van de menstruatie. Zeker als je een korte cyclus hebt kan dit het geval zijn. De productie van oestrogeen zorgt dan voor extra zin in seks tijdens de ovulatie, wat ervoor kan zorgen dat je behoorlijk in the mood raakt.
“Bij mij in de klas is het geen taboe. Je kan rustig door de klas roepen: “WIE HEEFT ER EEN TAMPON?” “Ik zeg gewoon dat ik ongesteld ben, tis toch normaal?”
Een kwart (24 procent) vindt het wel oké om seks te hebben als ze menstrueren. Veel van hen schrijven over een handdoek onder hun billen of douchen tijdens of na de seks. Vaak hebben ze wel een voorkeur voor de minder bloederige dagen van hun cyclus.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Samenvatting. Saskia van Ommen schreef op veler verzoek het eindelijk normale boek over de menstruatiecyclus: Hoe overleef ik mijn menstruatie? . In dit boek vertelt ze vanuit zowel persoonlijke ervaringen, research en interviews over hoe vrouwen met hun lichaam kunnen omgaan tijdens hun cyclus.
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
Vocht! Extra glijmiddel. Als je menstrueert wordt je vagina vochtiger en dat kan heel fijn zijn. Als je glijmiddel (zoals onze lievelings van het biologisch glijmiddel merk YES) prettig vindt of nodig hebt tijdens het vrijen, dan is dit een periode waarin je dat flesje wellicht in je nachtkastje kunt laten staan.
Hoe zit dit met de menstruatiecup? De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Krampen, misselijkheid en diarree tijdens de menstruatie
Die klachten worden veroorzaakt door een hogere prostaglandineproductie in het baarmoederslijmvlies of endometrium. Als de vrouwelijke eicel niet bevrucht wordt door een mannelijke zaadcel, zorgen de prostaglandines ervoor dat de baardmoederspier zich samentrekt.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.