Na de laparoscopische operatie mag u, na controle en een observatieperiode, aan het eind van de dag weer naar huis. De patiënten die een klassieke galblaasoperatie hebben ondergaan blijven minimaal een nacht in het ziekenhuis. U kunt niet zelf naar huis rijden, zorg daarom voor een begeleider of u kunt een taxi bellen.
Na de operatie mag u dezelfde dag weer naar huis of u blijft één nacht in het ziekenhuis. Als u een nacht moet blijven en er zijn geen onverwachte problemen, dan mag u de volgende dag naar huis. Van de verpleegkundige krijgt u informatie over het verzorgen van de wond en pijnstilling.
Probeer het wat rustig aan te doen. Na een kijkoperatie kunt u over het algemeen na één tot twee weken weer aan het werk. Na een gewone operatie is het meestal beter om pas na een week of drie weer te beginnen. Als u zwaar lichamelijk werk doet, is het verstandig om nog een paar weken langer wachten.
Wondgenezing duurt gemiddeld tussen de één tot twee weken. Tillen mag, maar zodra u moet persen stopt u. Na drie weken kan er weer worden gesport. Tot de wond is genezen, niet in bad, niet zwemmen en niet in de sauna.
Je kunt een onbehagelijk gevoel in je rechter schouder voelen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het koolzuurgas en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Binnen een paar uur na de operatie kun je alweer drinken en, indien je dat wenst, later op de avond een lichte maaltijd nuttigen.
De galblaas wordt tijdens de operatie van de lever losgemaakt. Op die plaats kan er soms wat vochtlekkage (galvloeistof, bloed, lymfe) optreden. Dit kan zich uiten in een onaangenaam gevoel in de rechterbovenbuik enkele dagen na de operatie. Het kan ook pijnklachten geven.
Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne het samentrekken van de galblaas kan veroorzaken en zo de ophoping van galstenen voorkomt 10. Er is echter meer onderzoek nodig naar het mechanisme dat hierbij een rol zou kunnen spelen.
Uw galblaas is door middel van een kijkoperatie verwijderd. U bent onder algehele narcose geweest, daardoor kunnen uw concentratie en beoordelingsvermogen zijn verminderd. Let daarom op het volgende: rust veel, gebruik kleine licht verteerbare maaltijden, gebruik geen alcohol, rijd geen auto, motor of bromfiets.
Omdat de gal door de lever wordt aangemaakt kan een mens goed leven zonder galblaas. Na verwijdering van de galblaas stroomt de galvloeistof rechtstreeks naar de dunne darm. Door diverse oorzaken kunnen er galstenen ontstaan die jarenlang zonder klachten aanwezig kunnen zijn.
Zijn galstenen gevaarlijk? Als u geen last heeft van de galstenen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Pas bij klachten als hevige pijn, koorts en misselijkheid kan dit een teken zijn dat een galsteen de galweg blokkeert. Dit kan wel een ontsteking veroorzaken.
U mag geen alcohol drinken binnen 36 uur na de operatie! Wij adviseren u om: • De eerste dagen niet te heet en lang te douchen of in bad te gaan. bedienen! U mag 6 weken na de operatie niet tillen.
Een galblaasontsteking wordt vrijwel altijd verholpen door het operatief verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) en de galstenen. Als de galblaas acuut ontstoken is, wordt de operatie zo snel mogelijk uitgevoerd. Als uw conditie te slecht is om geopereerd te worden, kan de operatie uitgesteld worden.
Klassieke operatie galblaas
De chirurg verwijdert de galblaas. De operatie duurt 30 minuten tot 60 minuten.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Zal ik van mijn galblaas verwijderen afvallen? Een galblaasverwijdering heeft niet direct effect op uw gewicht. Door de klachten van de galstenen heeft u misschien minder gegeten dan normaal.
Als een galsteen klem komt te zitten in de galblaas, kan het orgaan ontstoken raken. Dit kan eenmalig gebeuren of steeds weer opnieuw. Het verwijderen van de galblaas is bij galstenen en ontsteking van de galblaas meestal de enige optie. Dat gebeurt met een kijkoperatie of met een klassieke operatie.
Ontstaat er door chronische stress een tekort aan magnesium, dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Denk hierbij onder meer aan galstenen of een galblaasontsteking.
Galstenen kunnen ontstaan als de aanmaak van cholesterol in de lever is toegenomen, bijvoorbeeld door overgewicht en snel afvallen, vrouwelijke hormonen en het gebruik van de pil.
Bij het gebruik van onderstaande voedingsmiddelen of gerechten kunt u eventueel klachten krijgen: • koffie; • alcohol; • eieren; • rabarber; • spinazie; • uien; • koolsoorten; • chocolade; • cacao; • vetrijke voedingsmiddelen of gerechten; • gebak (slagroom en mokka gebak); • vet vlees; • vette jus; • hartige snacks; • ...
Als de galblaas weg is, maakt de lever nog steeds gal aan. De gal wordt nu alleen niet meer opgeslagen in de galblaas, maar gaat direct naar de darm toe. Dat kan, vooral vlak na de operatie, diarreeklachten geven. Bij diarree is het belangrijk dat je veel vezels eet en dat je voldoende drinkt.
Ook in de galweg kunnen zich galstenen vormen. Na een galblaasoperatie bestaat er dus een kleine kans dat iemand opnieuw klachten van galstenen krijgt. Er is niet één oorzaak aan te geven voor het ontstaan van galstenen.
Oorzaak. Een ontstoken galblaas ontstaat vrijwel altijd door galstenen. Zo'n galsteen kan de af- en aanvoer van gal naar de galblaas afsluiten, waardoor een ontsteking ontstaat. Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak, zoals een zware verwonding of verbranding.
Aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik, speciaal na het eten van vet of groenten, zoals koolsoorten. Opboeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen. Aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik, gepaard gaande met bewegingsdrang.
In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft.