Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Maar u kunt zelf geïmpregneerd hout ook nog behandelen.
De levensduur
Hierop kunt u zien dat onbehandeld vuren een duurzaamheidsklasse heeft van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar*. Geïmpregneerd vuren, wat wij bij Tuinhoutdiscount.nl veel verkopen, heeft een duurzaamheidsklasse 3 en heeft een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar*.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Vurenhout heeft over het algemeen een duurzaamheidsklasse van 3. Dat betekent dat het onder normale omstandigheden 10 tot 15 jaar meegaat. Je kunt de levensduur verlengen door het hout te behandelen met een vochtwerende laag.
Vurenhout is een relatief zachte houtsoort en daardoor makkelijk en goed te bewerken. Denk hierbij aan zagen, schaven, schuren, schroeven en schilderen. Daarnaast is vurenhout in aanschaf goedkoop. Een nadeel is dat vurenhout bij langdurige blootstelling licht gaat verleuren naar een geelbruine tint.
Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Over het algemeen heeft geïmpregneerd Douglas een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.
Als het hout geïmpregneerd is, wordt de levensduur verlengd tot maximaal 25 jaar. Het hout kan nog steeds vergrijzen door de jaren heen. Wanneer je het goed blijft onderhouden middels beits blijft het hout bestand tegen alle weersinvloeden.
Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is.
Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4. Hierin vallen alle houtsoorten die maar beperkt duurzaam zijn, met een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Je kunt je voorstellen, dat vurenhout normaliter niet zo geschikt is voor buitengebruik waarbij het echt bloot staat aan het weer (regen e.d.).
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
De groen geïmpregneerde palen zijn nog steeds een goede keuze als het gaat om palen in de grond te plaatsen. Ons advies is om te kiezen voor de 88x88 mm dikte.
Oorspronkelijk is het vuren hout, dit hout wordt gebruikt in de steigers in de bouw, hierdoor heeft het de naam 'Steigerhout' gekregen. Het geïmpregneerde steigerhout is perfect om te gebruiken in de tuin, als schutting bijvoorbeeld, doordat de planken zijn geïmpregneerd tegen de weersinvloeden.
Geïmpregneerd hout wordt waterafstotend
De hydrofobe werking zorgt dat het vochtgehalte in het hout niet stijgt. Daardoor gaat het hout dus langer mee gaat. Hierdoor helpt het de aangroei en vervuiling van mos, algen en andere organische materialen te voorkomen.
Het antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden voor een goed resultaat op de lange termijn. Als u geïmpregneerd hout wil verven, dan zoekt u een duurzaam product dat kan ademen.Geïmpregneerd hout kan onder invloed van het weer krimpen en uitzetten.
Bij de methode impregneren wordt er een chemische stof toegevoegd aan het hout waardoor het duurzamer wordt. Door producten te impregneren worden de producten behandeld tegen rot en schimmel. Het grote voordeel hiervan is dat bij impregnatie alle delen geheel behandeld worden en er geen plekjes worden overgeslagen.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water. Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet.
Het verschil van Vuren- en Grenenhout
Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren.
Geïmpregneerd hout niet altijd beter
Een voordeel van geïmpregneerd hout is dat met deze methode ook hout dat van nature zachter is, geschikt gemaakt kan worden voor buitengebruik. Hierdoor is er minder hardhout nodig.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.