Een infrarood camera is een beveiligingscamera die zich richt op infrarood licht. Alle objecten en wezens die warmer zijn dan het absolute nulpunt stralen warmte uit. Infrarood licht is normaal niet zichtbaar. Het valt buiten het licht dat wij met onze ogen kunnen zien.
Infrarood licht heeft een golflengte van 750 tot 100.000 nanometer. Het menselijk oog kan alleen licht zien met een golflengte van 400 tot 700 nanometer. Infrarood licht kun je dus niet met het blote oog zien, daarom zie je niets als je de afstandsbediening op jezelf richt.
Doordat ze infrarood kunnen zien, zien ze heel makkelijk warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels. Dus als je weer een mug hoort rondzoemen, dan weet je dat deze op zoek is naar een warm lichaam. Na al die jagende en bloeddrinkende dieren is het misschien niet verrassend dat ook de piranha infrarood kan zien.
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
Conclusie. Een infraroodpaneel van 90 graden of van 350 graden zal zijn straling niet direct verliezen door een gewone ruit heen. Het proces van verlies van warmte gaat middels het opwarmen van de ruit, eerst aan de binnenzijde, en daarna richting de buitenzijde.
Obstructies zoals meubels kunnen de infraroodstraling blokkeren, wat resulteert in minder warmte.
Beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
Doordat infraroodpanelen objecten verwarmen, vindt er geen luchtcirculatie plaats. Hierdoor ontstaat er geen opdwarrelend stof zoals dit wel bij de convectieverwarming het geval is. Een ander nadeel van convectieverwarming is het creëren van condens op de wanden.
Met een thermostaat stel je de optimale temperatuur in voor het bereik van de infraroodstraling. Over het algemeen is het bereik 4-6 meter. Voor grotere ruimtes zijn meerdere panelen nodig.
Licht bevat geen ultraviolet en infrarood
Licht is de stralingsband waar onze ogen gevoelig voor zijn. Ultraviolette en infrarode straling zijn niet zichtbaar.
Een infrarood paneel aan de wand straalt ongeveer 3 ver. Dit is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object, zoals meubels of mensen.
De muizen zien het (normaal onzichtbare) nabij-infrarood dus als normaal licht. Experimenten met de 'behandelde' muizen toonden aan dat de diertjes goed patronen gevormd door nabij-infraroodlicht konden zien – ook als er veel normaal licht aanwezig was.
Honden hebben een soort van infrarode sensor in het topje van hun neus die hen in staat stelt om kleine verschillen in temperatuur vanop een behoorlijke afstand waar te nemen. Dat hebben Zweedse en Hongaarse onderzoekers ontdekt.
Speciale camera. Een normale camera heeft een sensor met een aantal lagen die bepaalde golflengtes van licht tegenhouden, denk hierbij aan Ultraviolet (UV) en Infrarood (IR) licht. Dit licht is niet zichtbaar met het blote oog maar een camerasensor ziet dit licht wel.
De aanwezige korte golven zorgen voor een onmiddellijk voelbare opwarming van het lichaam, zelfs door de kleding heen en zelfs in een koude omgeving. Dat komt omdat deze stralen het luchtmedium niet nodig hebben.
Zo ondervangt u ook de lichtintensiteit van de kleuren in het spectrum zoals ultraviolet en infrarood die wij als mens niet kunnen waarnemen, maar kippen wel.
bij IR-A gaat slechts 5% van het totale infrarood 4 mm diep! De korte golf stralers gaan wel iets dieper (tot maximaal 5 mm). Maar deze 5 mm diepte wordt slecht door een paar procent van de korte golf gehaald. Daarnaast mag u in een infrarood sauna met korte golf maar maximaal 15 minuten plaatsnemen.
Vlinders, vogels en vissen zien er net wat anders uit met UV-licht. Zo is bijvoorbeeld goed te zien hoe gezond een mannetjesvlinder is. Een mannetjesbaars is met UV-licht veel makkelijker te vinden in het ondiepe water en ook het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes pimpelmezen is met UV-licht te zien.
Doordat infraroodstraling de doorbloeding verbetert, is dit goed voor uw huid. Nieuwe cellen kunnen sneller en beter worden opgebouwd en oude cellen worden sneller afgevoerd, wanneer de doorbloeding verbetert. Doordat cellen sneller worden opgebouwd, herstelt u ook sneller van wondjes of beschadigingen aan de huid.
Met het nu toegevoegde infrarood filter, heb je eigenlijk twee filters op elkaar: het opschroefbare filter dat zichtbaar licht blokkeert en de hot mirror op je sensor die infrarood licht blokkeert. Deze twee filters werken elkaar tegen, maar laten elk nog een klein beetje lichtgolven door.
Bij alle vaste infrarood panelen geldt dat deze op ieder stopcontact aangesloten kunnen worden. Of direct op een thermostaat waarmee de temperatuur te regelen is. De verplaatsbare infrarood panelen moeten wel altijd op een geaard stopcontact aangesloten worden.
De stralen verwarmen niet de lucht, maar direct de objecten en mensen in de kamer op. De objecten houden de warmte vast. De infrarood stralen weerkaatsen op alles, zodat je van alle kanten de infrarood warmte voelt.
De positie is namelijk heel belangrijk om een hoge warmte afgifte te bereiken. Obstructie vermindert bijvoorbeeld de warmtestraling, wat resulteert in minder warmte. De beste plaats infrarood paneel is aan het plafond, gevolgd door wandmontage en vrijstaand als een mobiele verwarming.
Deze c-straling is niet schadelijk voor de gezondheid. Het is dezelfde straling die de zon ook bevat, maar dan zonder de schadelijk UV-straling. De vraag is infrarood schadelijk is hiermee ook gelijk beantwoord. Infraroodstraling is dus niet schadelijk voor onze gezondheid.
Is infraroodverwarming energiezuinig? Ja, de meeste infrarood verwarmingssystemen zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat infrarood verwarming direct de objecten en mensen in de ruimte verwarmt en dus minder energie nodig heeft om de ruimte op te warmen.
Infrarood verwarming verbruik is zeker goedkoper dan een huis verwarming met gas. Door de huidige brandstofprijzen markt is gas duurder dan stroom. De leveringskosten voor stroom wordt weergegeven in kWh en voor gas in m3. Gas is duurder dan stroom, voornamelijk door de hoge heffingen die op de gasprijs zitten.