Dit hangt natuurlijk erg af van de kwaliteit van de tafel, maar als het gaat om een massief houten tafel, moet deze tientallen jaren meegaan. Dat is echter wel sterk afhankelijk van het gebruik en het onderhoud.
Houten tafel buiten onderhoud
Na behandeling is de houten tafel voor buiten voldoende beschermt tegen regen, sneeuw, Uv-straling en schimmels. Het is dus geen probleem om de houten tafel het hele jaar buiten te laten staan.
In principe kunnen vrijwel alle houtsoorten goed buiten blijven staan, mits ze goed zijn behandeld met een beits, lak of olie die ze beschermd tegen de elementen.
HOE BESCHERM JE EEN HOUTEN TAFEL? De meeste producten om hout te beschermen, zoals olie, zijn voor vrijwel alle houtsoorten geschikt. Door de tafel schoon te maken, te schuren en in fases in de olie te zetten zorgt u ervoor dat de tafel tegen veel vormen van vuil en vocht beschermd is.
Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
Ook de duurzaamheid van acacia is hoog. Echter teak, als rasechte tropische hardhout soort, heeft wel een langere levensduur dan acacia. Dit verschil vertaalt zich ook in de prijs. Acacia zal doorgaans goedkoper zijn dan teak.
Suar houten meubelen staan ook bekend om hun schoonheid en duurzaamheid. Echter, vanwege de betaalbaarheid en duurzaamheid, wordt Suar hout vaak gebruikt om economische versies van Teak meubilair te creëren.
Dit doe je door de houten tafel schoon te maken met water, groene zeep en soda. Meng dit door elkaar in een emmer en maak vervolgens je houten tafel schoon door het mengsel op de tafel aan te brengen met een borstel of spons. Vervolgens wrijf je het in en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Als je je tuinmeubels wilt beschermen kun je het beste kiezen voor een beits of een olie. Een lak is hiervoor minder geschikt. Doordat bij een lak het hout wordt afgesloten door een film-vormende laag, kan het gaan bladderen of rotten. Beits is meer vochtregulerend.
Welk middel om een houten tuintafel schoon te maken? Een middel wat iedereen wel in huis heeft staan, namelijk: groene zeep. Dit middel werkt erg goed om het meeste vuil uit het hout te krijgen. Maak een sopje aan met groene zeep en lauw water en gebruik een borstel om het vuil te verwijderen.
Houten tuinsets en loungebanken zijn van nature beschermd tegen schimmel en vocht. Vooral tuinmeubelen van hardhout zoals teak en acacia zijn prima bestand tegen wisselvallige weersomstandigheden. Wel kan teak onder invloed van zonlicht en regen verkleuren naar een zilvergrijze kleur.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Het teakhout droogt buiten minder snel uit dan andere houtsoorten. Daardoor kan teak prima het hele jaar door buiten blijven staan. Het is bestand tegen zowel regen, zon, weer als wind! Toch is het verstandig, voor een lange levensduur, om teakhout te behandelen.
Een kleurolie of een blanke olie zijn beiden prima opties om een eiken tafel te behandelen. Na het schuren maakt u de tafel stofvrij en zet u de tafel rustig in de olie. Vergeet de randjes, onderkant en de kopse kanten hierbij niet.
In principe kan elke tafel buiten worden geplaatst. De kanttekening hierbij is dat een tafel wel beschermd moet worden tegen de factoren van de buitenlucht. Wij kunnen uw tafel behandelen met twee componenten matte blanke lak en een speciale Ecoprotector.
Hoe vaak moet ik mijn houten tuinmeubelen behandelen? Voor het beste resultaat en bescherming van je meubelen breng je iedere 3 tot 4 maanden een extra laag aan.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Tuinmeubelen behandelen: alleen houtolie
Smeer je tuinmeubelen aan het eind van het zomerseizoen in met speciale olie voor tuinmeubelen. Dit is een natuurlijke olie die speciaal ontwikkeld is voor harde houtsoorten, zoals teak, bankirai, ceder en iroko. Ideaal voor onbehandeld of al eerder met olie afgewerkt tuinhout.
Nee, op een bestaande laag olie kan alleen maar weer een olie aangebracht worden. Dit omdat een laag olie enigszins zacht is en vettig. Als je hierover een dekkende of transparante beits aanbrengt dan ontstaan er problemen met de hechting, de vloeiing, de droging, etc.
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
Maak een geoliede tafel (dagelijks) schoon met groene zeep, opgelost in warm water. Gebruik een zachte doek en wring deze goed uit voordat je de tafel ermee schoonmaakt. Bij hardnekkige vlekken kan je een fijn schuursponsje gebruiken, maar daarna moet je wel de hele tafel opnieuw oliën.
Teak tafel behandelen met groene zeep
Het enige dat je nodig hebt is een licht vochtige doek of een speciale spons voor teak en groene zeep. Eens in de paar dagen je teak tafel behandelen op deze manier zorgt voor een beschermlaagje op de tafel. Dat komt door de vettige eigenschappen van de groene zeep.
Teak is een bedreigde boomsoort door overexploitatie. dit maakt het hout ook tot de duurder houtsoorten op de houthandel. Denk dus goed na of je deze houtsoort echt nodig hebt voor jouw project.
Wij adviseren tuinmeubelen nooit met een hoge drukreiniger schoon te maken. Zeker bij (teak)hout zorgt het ervoor dat de fijne houtdeeltjes uit het hout verdwijnen. Reinigen van teakhout kan met een sopje van lauwwarm water en zout/soda. Met een schuurspons of borstel haalt u de natuurlijke kleur weer naar boven.