Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. De 7+7+8-regel biedt hiermee behoorlijke voordelen onder de WWZ. Door gebruik te maken van deze regel behoudt u toch een zekere mate van flexibiliteit.
Er is geen minimum duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De duur arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor een jaar, maand, een week of zelfs één dag. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent ook geen maximumduur.
De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn: U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen.
2. Wat zijn de voordelen van een jaarcontract? Een jaarcontract geeft je alle tijd om te beoordelen of je nieuwe werknemer wel past in de functie en bij je bedrijf. Het is eigenlijk één lange proeftijd.
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
Er zijn ook nadelen verbonden aan een tijdelijk contract. Het is namelijk lastiger om een werknemer aan je bedrijf te binden. Ook omdat je slechts bij hoge uitzondering een concurrentiebeding mag opnemen in een contract voor bepaalde tijd.
Komt u na de einddatum gewoon werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd, met een maximum van een jaar. Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding.
U heeft geen recht op een vast contract in deze situaties: U heeft een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). U bent jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld maximaal 12 uur per week. U bent uitzendkracht en in uw contract staat een uitzendbeding.
Je werkgever mag dit op de laatste dag nog doen bij tijdelijke contracten korter dan zes maanden. Bij tijdelijke contracten van zes maanden en langer moet hij dit uiterlijk een maand voor de einddatum van het contract doen. Voor verlengen moet hij zich ook aan die termijn houden.
Dit betekent dat je een tijdelijk contract dus 2 keer kunt verlengen. Het vierde contract moet dan een vast contract worden indien er maximaal tussenpozen van 6 maanden tussen de contracten heeft gezeten.
Afhankelijk van de reden moet de werkgever tussentijds toestemming vragen bij het UWV of de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2015 geldt dat je bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet 'aanzeggen' dat het contract niet wordt verlengd, of wel dat kan natuurlijk ook.
Deze regels zijn vastgelegd in de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Voor 1 januari 2020 gold voor deze regel overigens 24 maanden (twee jaar), maar met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de ketenbepaling aangepast naar 36 maanden, ofwel drie jaar.
Onder de 7-8-8 regel biedt een werkgever een nieuwe werknemer eerst een arbeidsovereenkomst aan van zeven maanden. In deze overeenkomst kan een proeftijd van maximaal een maand worden opgenomen. Na dit contract voor zeven maanden, kan nog een tweede en een derde contract worden aangeboden voor telkens acht maanden.
De nadelen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn voor de werknemer dat deze een 5% hogere WW-premie betaalt en dat deze geen concurrentiebeding of proeftijd mag opnemen in de arbeidsovereenkomst. De werkgever loopt dus het risico dat de werknemer uiteindelijk bij een concurrent in dienst treedt.
Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Heeft u een contract voor bepaalde tijd? Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum.U heeft in dit geval geen opzegtermijn.
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.
Een contract voor onbepaalde tijd
Vaak start je bij een werkgever op basis van één of meerdere tijdelijke contracten. Na drie tijdelijke contracten - of wanneer je werkgever tevreden over je is - krijg je een vast contract. Een vast contract geeft vaak meer zekerheid. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.
Een tijdelijk arbeidscontract eindigt automatisch. Dit heet 'van rechtswege'. Soms is de precieze einddatum niet bekend maar stopt het contract na afloop van een project. In het tijdelijk contract staat dan dat u bent aangenomen voor de duur van de werkzaamheden.
Nu kiezen voor een vast energiecontract of wachten? Per 1 januari 2024 houdt het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op te bestaan. De Autoriteit Consument & Markt adviseert daarom een vast energiecontract te nemen als u de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van uw gas- en stroomtarieven.
Een vast contract biedt meer zekerheid en is op dit moment ook goedkoper dan een variabel energie contract. Op dit moment betalen huishoudens voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh. Op 1 januari 2024 loopt het prijsplafond voor energie echter af.
Als je in 2023 een vast contract afsluit, loopt deze meestal voor een periode van 1 of 3 jaar. Als je een variabel energiecontract hebt, kan de energieleverancier je tarieven zowel verhogen als verlagen tijdens de looptijd. Het is bij een variabel contract lastig te voorspellen of de tarieven zullen stijgen of dalen.