Hoe lang duurt het? Wij hebben 8 weken (reguliere procedure) nodig om uw aanvraag te beoordelen.
Een eenvoudige aanvraag gaat via de reguliere procedure. Deze heeft een beslistermijn van uiterlijk acht weken. Complexere aanvragen gaan via de uitgebreide procedure. Deze heeft een beslistermijn van uiterlijk 26 weken.
De gemeente moet in ieder geval als de aanvraag is ingediend binnen 8 weken beslissen, zo niet dan is de vergunning rechtswege verleend. Men kan een uitsteltermijn van 6 weken hanteren.
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
Wat kost een omgevingsvergunning in Amsterdam? De kosten voor een bouwtekening en vergunningsaanvraag starten vanaf €550,00. De totale kosten van een omgevingsvergunning in Amsterdam zijn echter volledig afhankelijk van jouw situatie. Zo is het de vraag of er een constructieberekening nodig is.
Ja, aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Bij de gemeente moet je namelijk legeskosten betalen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Men denkt regelmatig dat de leges van een bouwvergunning aftrekbaar zijn, maar dit is niet het geval. De leges van een bouwvergunning vallen onder de kosten van onderhoud en verbouwing en zijn niet aftrekbaar. Feitelijk zijn dit de kosten voor het verkrijgen van de woning (en dus niet de hypotheek).
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.
De gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar (GSA) adviseert het college van burgemeester en schepenen bij het nemen van beslissingen over vergunningsaanvragen en zorgt voor een aantal procedure afhandelingen.
Uit de analogie tussen bestemmingsplan en omgevingsvergunning kan worden afgeleid dat een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien op het betreffende moment nog geen planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten, op de grond dat de uitvoerbaarheid van de vergunning op het moment van besluitvorming niet verzekerd is ...
Een toegekende bouwvergunning is beginsel onbeperkt geldig. De vergunningverlener heeft echter wel de mogelijkheid om de toegekende vergunning na 26 weken in te trekken. In de praktijk gebeurt dit zelden. Zeker bij simpele verbouwingen.
Binnenplanse afwijking
Een voorbeeld van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid is de regel dat B&W bevoegd zijn om een omgevingsvergunning te verlenen voor overschrijding van de maximale maatvoering van bouwwerken met 10 %.
De dienst Bouw- en Woningtoezicht (BWT) of het Gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht wordt opgericht in 1901. Zij krijgt dan als taak het technisch keuren van bouwplannen en het toezicht op de woningen. De dienst BWT bereidt de afgifte voor van een vergunning te verlenen door Burgemeester en Wethouders.
Uitbouw vergunningsvrij 2024
Dan mag u nog maximaal 3 meter hoog bouwen, met een maximale oppervlakte van 30 vierkante meter.
De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning. Daarnaast moet u in gedachten houden dat het bedrag procentueel berekend wordt ten opzichte van de geschatte projectkosten.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf. Maar een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.
Die beslissing wordt binnen een periode van 105 tot 120 dagen genomen. Wordt op die beslissing beroep aangetekend (bijv. omdat je aanvraag afgewezen wordt en jij het daar niet mee eens bent), dan duurt het opnieuw tot maximaal 120 dagen. Dit zijn maxima, de uiteindelijke duurtijd zal variëren.
Gegronde redenen
Dat betekent dat u een goede reden moet geven, bijvoorbeeld: Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren.
U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken. Als het bouwwerk geen vergunning krijgt en u laat het staan, dan krijgt u te maken met de gemeente, omdat er sprake is van illegale bebouwing.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
Het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van alle omgevingsvergunningen. Daarnaast is deze afdeling verantwoordelijk voor toezicht en handhaving bij evenementen. Uitzondering hierop zijn de vergunningen die vallen onder de Alcoholwet.