Honden kunnen ook gras, bladeren en dergelijke eten omdat ze instinctief aanvoelen dat ze iets verkeerds gegeten hebben en willen braken. Deze dieren kauwen nauwelijks op het gras, maar slikken het zo snel mogelijk door in de hoop dat de lange stugge grassprieten de keel prikkelen en zo een braakreactie oproepen.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Dus als je pup er al in bijt, zal hij ze na de eerste happen meestal wel links laten liggen. Maar tijdens het spelen en het wroeten in de tuin kan er toch per ongeluk iets worden opgegeten. Als je ziet dat je pup een giftige plant eet of net heeft gegeten, kun je het best zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Grote zorgen zijn soms terecht wanneer uw hond misselijk is. Wat u eerst te doen staat is een bezoek brengen aan de dierenarts. Die kan uw dier onderzoeken en een behandeling aanbevelen. Supplementen of speciale voeding worden in zo'n geval vaak aanbevolen.
Als een hond zich hongerig voelt - en dat kan zowel door genetische aanleg als door bepaalde aandoeningen komen - begint hij soms te snel te eten. Om een medische oorzaak uit te sluiten, is het belangrijk dat u eerst en vooral uw dierenarts raadpleegt.
Hier zijn er enkele van: hijgen, zeer alert zijn, veel kauwgedrag vertonen, rusteloos zijn, constant willen bezig zijn, opspringen, vergrootte pupillen, …
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
Puppy's lijken op kinderen. Ze verkennen graag de wereld rondom hen door dingen in hun mond te steken. Sigarettenpeuken, steentjes en stokjes, vuilnis en zelfs uitwerpselen: je pup eet alles van straat op dat hij tegenkomt.
Het kauwen op stokken geeft honden blijkbaar een goed gevoel. Waarom dat zo is, is niet met zekerheid te zeggen, maar wetenschappers denken dat honden stokken gebruiken als ´gereedschap´ om hun tanden schoon te maken, om een bepaald gevoel te bevredigen of omdat het hun tanden en mond beter laat voelen.
Bij volwassen dieren is de voornaamste oorzaak van het eten van aarde een vorm van verveling of het afreageren van driften. Honden die goed gevoed zijn en een redelijke conditie hebben, zijn er extra gevoelig voor. Dat geldt ook voor pups.
Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
Wacht minimaal een uur na de maaltijd voor je met jouw hond gaat wandelen of rennen. Geef jouw hond liever eten nadat je met hem of haar hebt gerend, gefietst of gewandeld.
Zorg voor voldoende rust na het eten (liefst 1,5 uur). Geef het eten vanaf een verhoging, dit voorkomt het inslikken van lucht met het eten bij met name schrokkerig eten, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
'Zitten' als kalmerend signaal.
Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn 'zit' momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert.
Honden stellen zich niet aan! Jazeker wel, gedocumenteerd zijn ziektes van anorexia tot op 3 benen lopen vanuit geestelijke oorzaak. Verder klinkt het, vanuit het verhaal alsof ze iets verrekt heeft of gevallen is. Dan is het geen aanstellen maar is er iets aan de hand.
En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.