Voeg maximaal 8% Floetrol toe aan uw lak en u zult verbaasd zijn van het resultaat. Let wel op, Floetrol kan alleen toegevoegd worden aan watergedragen lakken en watergedragen muurverven. Niet gebruiken in blanke lakken.
7-15% Floetrol per liter toegevoegd aan glans of zijdeglans acrylverf is voldoende voor een optimaal resultaat. Bij het spuiten vanuit een 20 liter-drum voeg 10% Floetrol toe aan elke 20 liter emulsieverf. Wanneer een airless-spray verfspuit wordt gebruikt kan worden volstaan met een toevoeging van 5-10%.
Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Een drogingsvertrager zorgt ervoor dat je verf minder snel droogt. In sommige gevallen is dit een welkome oplossing tijdens het verven. Ben je bijvoorbeeld bezig met het schilderen van een groot oppervlak, dan is het goed om verf met een drogingsvertrager te gebruiken.
De Floetrol verlengt de 'open tijd' van de verf, waardoor deze langer te verwerken is. De verf blijft 'langer nat'. Hierdoor zal de verflaag mooi en evenwichtig uitvloeien. Zo voorkom je overlappingen, aanzetten, strepen en schaduwproblemen.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Watergedragen Verf en Acrylverf
Alkydverf is gewoon net wat sterker en kan beter tegen UV straling. Het verwerken hiervan is ook wat makkelijker en de levensduur een stuk langer. Kies bijvoorbeeld voor de Favorit LGX Gloss of de Sikkens Rubbol SB voor een optimaal resultaat.
Waardoor gaat een verflaag rimpelen? Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je 'te dik schildert' of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.
Elke kleur verf heeft een soortelijk gewicht. Wanneer je de minst dichte verf (de transparante) op de bodem en de meest dichte (dekkende) verf bovenop legt, zal de dichtere verf naar beneden gaan en de verf met de mindere dichtheid naar boven komen. Hierdoor zullen de cellen gaan ontstaan.
Kun je pouring medium zelf maken? Ja, je kunt je eigen pouring medium maken. Als basis hiervoor kun je vinyllijm gebruiken, gemengd met wat water en hooguit een paar druppels siliconenolie.
Giet het pouring medium in verschillende bekers en voeg de kleuren die je wil gebruiken toe. Roer de inhoud van elke beker goed door. Voeg een beetje water toe aan elke beker om je verf te verdunnen en voeg een paar druppels silicoon toe.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Om blaasjes in de verf te voorkomen is het noodzakelijk dat je niet in de volle zon gaat schilderen of voor de zon uit. De zon zal namelijk een snelle oppervlakte droging geven en hierdoor krijgt ingesloten lucht niet meer de kans om te ontsnappen. Het meest ideaal is om achter de zon aan te schilderen.
Strepen in je verfwerk geven eigenlijk alleen maar aan dat je de verf te dun hebt aangebracht. Hierdoor kan de verf niet voldoende naar elkaar toe vloeien om tot een strak eindresultaat op te drogen.
Zorg tijdens het witten dat de overgang naar de muren een beetje doorloopt en het witrandje straks dus dezelfde kleur als het plafond heeft. Plak dan met een goede kwaliteit schilderstape recht onder het plafond een lijn af en laat de tape over de niet te verven muren ongeveer 10 cm doorlopen.
Welke roller gebruik je als je plafond zonder strepen wilt
Zo kun je bij een gestructureerde ondergrond beter een harige roller gebruiken en bij een gladde ondergrond een kortharige of speciaalroller. Breng de verf ruim voldoende aan en rol de verf goed uit. Rol het maximaal 1 keer na.