Bij bruine ogen is er namelijk veel pigment aanwezig in de cellen. Hoe meer pigment er aanwezig is, hoe donkerder de kleur van de ogen zal zijn. Als er weinig pigment in de cellen aanwezig is, zullen de ogen een blauwe kleur behouden of krijgt je baby grijze ogen.
Zodra het licht de ogen van je baby bereiken na de geboorte, zal je kindje beginnen met het produceren van pigmentcellen en melanine. Door deze langzame toename aan pigment, verandert de oogkleur geleidelijk in een misschien wel compleet andere kleur.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Over het algemeen zal de oogkleur zich op de leeftijd van drie jaar vormen. Op oudere leeftijd kunnen de ogen echter lichter worden, net als het haar wit wordt. Dit komt doordat de productie van melanine afneemt met het ouder worden.
Violette ogen
De combinatie van deze rode kleur door de reflectie van de bloedvaten met de blauwe kleur van de iris door het gebrek aan melanine zorgt voor de violette oogkleur. Minder dan één procent van de wereldbevolking worden geboren met violette ogen.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Groene en hazel ogen zitten hier tussenin. Hazel ogen hebben van allerlei tinten in zich, waardoor ze niet echt blauw, grijs, groen of bruin te noemen zijn. Volgens wetenschappers is hazel een mix van bruin en groen of een mix van blauw en groen, afhankelijk van het licht (White en Rabago-Smith, 2011).
De oogkleur van een kind kan tot ongeveer het zesde jaar nog veranderen. Tot die tijd is het dus nog even wachten op de definitieve oogkleur van je kindje. Baby's van ouders met een getinte huid hebben meestal al te veel kleurstof voor blauwe ogen. Hun ogen zijn daarom vaak lichtbruin of lichtgrijs bij de geboorte.
Het recessieve blauwe gen kan de dominante bruine ogen bijvoorbeeld lichter maken. De kinderen hebben dan vaak lichtbruine ogen die vaal of flets ogen. Een groene kleur kan alleen tot uiting komen als er in de familie een gen aanwezig is die lipochrome aan kan maken.
Vrijwel alle witte baby's worden geboren met blauwe ogen. Deze oogkleur is zeker niet permanent en kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen. Misschien wel in groen, hazel, amber, grijs of zelfs bruin. De grootste veranderingen vinden meestal plaats tussen de 6e en 9e maand.
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen. Ze beschikken over een combinatie van de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen en de leidinggevende capaciteiten van mensen met bruine ogen.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Maand 3 en 4
Op deze leeftijd wordt het zicht steeds scherper en kunnen beide ogen gecoördineerd naar een punt kijken. Het onderscheiden van kleuren gaat ook steeds gemakkelijker. Ook kunnen ze nu symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien. Rond de vierde maand gaat een kind meer diepte zien.
Na het derde levensjaar staat de oogkleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel frequent voor, namelijk door contact met zonlicht, net als de huid. Praktisch alle ogen die niet permanent bruin zijn worden bruiner door zonlicht. Zo kan iemand met groene ogen in de zomer veel bruine vlekken ontdekken.
Het antwoord is simpel. Iedereen krijgt twee genen van zijn ouders, een van de moeder en een van de vader. Stel dat de vader in het bezit is van een gemuteerd gen, maar ook van een werkend gen voor bruine ogen, dan krijgt het kind bruine ogen. Dat gen is namelijk dominant.
Bij pups volgt de opening een beetje later, zo ongeveer 10 tot 12 dagen na de geboorte. De jongen hebben dan over het algemeen blauwe ogen. Een kleur die de meeste honden en katten niet houden als ze volwassen zijn, behalve bij sommige rassen (Siamezen, sommige Huskies, Australian Shepherds, ...).
Niet altijd dezelfde oogkleur
Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) grootouders tellen mee. Daarom kun je een onverwachte oogkleur hebben.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Kleuren die neigen naar paars, purper, bordeaux en rood, laten groene ogen mooi uitkomen en creëren een waar contrast zodat je ogen oplichten. Zet het licht dus maar op groen voor oogschaduw en kleurpaletten met warme roodachtige tonen, maar let wel op dat je niet overdrijft bij het aanbrengen!
Oogschaduw bruine ogen: groen, paars en roze
Met de kleuren groen, paars en roze laat u uw ogen stralen. Bij bruine ogen staan heel veel kleuren oogmake-up mooi, dus ook de bruine- en aardetinten. Bij deze kleuren staan de producten met een lichte gouden shimmer vaak het mooist.
'Tot voorkort werd het als onmogelijk bestempeld, maar nu blijkt dat twee ouders met blauwe ogen wél een kind kunnen krijgen met bruine ogen.
Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby's bij de geboorte nog weinig pigment hebben. In de loop van de eerste maanden neemt het pigment toe. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt, is erfelijk bepaald. Na zes maanden hebben de meeste baby's hun definitieve oogkleur.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.