Als je een huis met dit energielabel wil verduurzamen dan begin je met isoleren (van het dak, de muren en/of de vloer). Dit brengt vaak een behoorlijke verbouwing met zich mee en daarom is het aantrekkelijk om direct ook een warmtepomp te plaatsen en/of andere systemen om je oude huis zo energieneutraal te maken.
Er wordt gesproken van een nul-op-de-meter-woning als uw huis aan deze eisen voldoet: De woning heeft een energieprestatiecertificaat van een gecertificeerde adviseur. Daaruit blijkt dat het saldo van het energieverbruik en de opgewekte energie uitkomt op nul of lager (uitgaande van een normaal gebruik).
Reken bij het energieneutraal verbouwen van een woning op ongeveer €35.000 - 50.000 aan kosten. Dit bedrag bevat onder andere de kosten voor de zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, ventilatie, regeling en projectleiding. Dat is een grote investering.
Als je energieneutraal woont heb je geen tot zeer lage energiekosten, want zo'n huis is ook zeer energiezuinig. Maar bovenal woon je in een energieneutraal huis ook heel prettig. Deze woningen zijn namelijk altijd goed geïsoleerd waardoor je 's winters de warmte beter vasthoudt. En in de zomer blijft het koeler.
Gasvrij douchen en afwassen
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
U kunt in uw huis energie besparen door bijvoorbeeld uw woning te isoleren of te kiezen voor een warmtepomp. Milieu Centraal heeft een overzicht van energiebesparende maatregelen bij u thuis. Ook op Verbeteruwhuis.nl ontdekt u welke energiebesparende maatregelen voor uw woning geschikt zijn.
Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Soms worden ook speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst.
Om je huis energieneutraal te maken, heb je veel meer zonnepanelen nodig en moet je huis echt heel goed geïsoleerd zijn. Verder heb je een systeem nodig om restwarmte terug te winnen. Daarom kost het energieneutraal maken van je huis gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro.
Warmtepomp in een bestaande woning: geen probleem!
Waar de cv-ketel jouw huis verwarmt met aardgas, doet de warmtepomp dit door warmte uit de buitenlucht, de bodem of uit oppervlaktewater te trekken. Gelukkig is het meestal geen enkel probleem om een warmtepomp te plaatsen in een bestaande huis.
Moderne PV panelen zijn thans zo'n 300 WP (Mono en Poly Kristalijn) en brengen, indien goed geplaatst en zuid gericht, 270 kWh per jaar op. Dat betekend dat we 5293 kWh : 270 kWh = 20 PV panelen moeten plaatsen om met deze woning tot nul op de meter te komen.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
En omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kun je vervolgens ook eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Deel het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en niet voorbereid op de eisen van een warmtepomp. In de meest ideale situatie verlaag je eerste de warmtevraag door te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen én de warm tapwatervraag te verlagen. Vervolgens kijk je naar het opwekkingsdeel en opslag van duurzame energie.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Daarnaast is er ook gekozen voor 10 zonnepanelen om te besparen op de energiekosten. Het laten uitvoeren van deze verschillende maatregelen zorgt voor een lagere energierekening en dragen bij aan meer comfort binnen de woning. Door over te stappen op inductieplaten, is het mogelijk om volledig van het gas af te komen.
De zelfvoorzienende woning staat overal los van
Als je in een zelfvoorzienend huis woont, dan wek je zelf jouw eigen groene energie op. Dit doe je door middel van zonnepanelen. Hiermee zet je de opgewekte zonne-energie om in groene stroom voor het huis. Veel zelfvoorzienende huizen hebben een warmtepomp.
Altijd genoeg energie
Vraag en aanbod spelen een belangrijke rol, want er moet altijd energie beschikbaar zijn. Daarom moet er constant evenveel energie op het energienet bijkomen dan dat eraf gaat. Met een kolencentrale is dat eenvoudiger dan met zonne- of windenergie. Een kolencentrale kan altijd energie opwekken.
Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten... Warm water bepaalt een flink deel van je energieverbruik. In de douche en de keuken kun je met simpele ingrepen water besparen, zonder dat je aan comfort...
Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening!
De meest zuinige waterkoker is de domo my tea Waterkoker. Deze waterkoker heeft een vermogen van 3000 Watt. Daarnaast is het water snel gekookt door de kooksnelheid van een minuut. Deze heetwaterdispenser zorgt ervoor dat je de perfecte hoeveelheid water kookt en is geschikt voor kopjes van diverse formaten.