Oppervlakkige brandwonden aan je tong verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen.Een ernstigere verbranding kan tot zo'n twee weken duren om te genezen. Het is mogelijk dat je nog een tijdje minder goed proeft of dat eten en drinken onaangenaam voelt, tot je smaakpapillen volledig hersteld zijn.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Er is onderzocht waarom wonden in de mond sneller genezen dan in de rest van het lichaam. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in The Faseb Journal. Specifieke peptiden in het speeksel blijken een belangrijke bijdrage aan de wondgenezing te leveren.
Behandeling op onze afdeling
De assistente of kaakchirurg heeft de wond uitgespoeld met een zoutoplossing. Daardoor zijn het bloedstolsel en de etensresten uit de tandkas gespoeld. Hierdoor zullen de klachten verminderen en zal de genezing sneller gaan.
Ter geruststelling: er bestaat een natuurlijke rem, die maakt dat we niet doorbijten. De tong bevat veel pijnreceptoren, die worden geprikkeld zodra de tong een knauw krijgt. Dan gaat er onmiddellijk een signaal naar de hersenen en valt de kracht van de kaakspieren even weg zodat de tong zich kan herstellen.
Symptomen bij een tumor in of op de tong
De tong doet pijn bij eten, slikken of praten. Hierdoor heb je moeite met deze dingen. Er zit een bultje op de tong. Let op: de achterste smaakpapillen van je tong zien er ook uit als bultjes.
Het beste resultaat bereik je door het gebruik van floss en interdentale ragers. Een goede aanvulling is het gebruik van een mondspoelmiddel. Een eenvoudige eerste stap om een brandende tong te verminderen is het aanbrengen van veranderingen in je dieet en het afleren van slechte gewoontes.
Spoelen met zout water
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
Rood gekleurd slijmvlies in de mond. Bloedend slijmvlies en tandvlees. Blaasjes, kloofjes en zweertjes in en rond de mondholte (ook op je lippen). Teruggetrokken, rood, gezwollen en/of ontstoken tandvlees.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Wat blijkt: het openen van de kaak en het uitsteken van de tong worden door dezelfde groep zenuwcellen georganiseerd en weer een andere groep zenuwcellen organiseert het sluiten van de kaak en het intrekken van de tong. Dit gebeurt allemaal zonder door je het echt doorhebt, omdat het kauwen onbewust gebeurt.
Zorg voor een goede mondhygiëne.Poets twee keer per dag de tanden en gebruik één keer per dag een rager, stoker, flossdraad, of monddouche om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Maak gebruik van een tongschraper. Dit is een schraper die speciaal ontwikkeld is om de plaque bacteriën van de tong af te halen.
De ontsteking, kan op, onder, of aan de zijkant van de tong zitten. Kenmerkend aan een ontstoken tong is dat de kleur en textuur van de tong veranderen.Zo kan je tong donkerrood of paars worden, of kan deze een witte waas krijgen. Ook kan je last krijgen van pijn bij het praten of slikken.
Als u het gevoel hebt dat het zout te 'sterk' is en het spoelen pijn doet, kunt u de zoutoplossing zachter maken door een derde van het keukenzout (natriumchloride) te vervangen door maagzout (natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd).
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Er kunnen ook kloofjes (lingua plicata) ontstaan. Ook dit is een onschuldige afwijking van het tongoppervlak. U herkent deze afwijking door de diepe scheurtjes of groeven in de tong. U kunt klachten ervaren als branderigheid, pijn of een slechte adem.
Spoel uw mond vier keer per dag met een fysiologische zoutoplossing.
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Klachten en symptomen
rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen. een niet goed passend kunstgebit. een uitstralende pijn naar hals, kaak of oor.
Na een uitgebreide tandvleesbehandeling kan uw behandelaar tijdelijk een spoelmiddel met chloorhexidine aanraden. Wie zijn mond gezond en de conditie van zijn tandvlees op peil wil helpen houden of een frisse smaak in zijn mond waardeert, kan na het tandenpoetsen zijn mond aanvullend spoelen met mondwater.
Bescherming tanden
Een mondhygiëniste uit Londen legt uit hoe dit precies zit: “We moedigen mensen alleen aan om het overtollige tandpasta uit te spugen na het poetsen, maar niet om het daarna weg te spoelen met water. Dit komt omdat er in tandpasta fluoride zit wat je tanden versterkt.
Gebruik LISTERINE® na het tandenpoetsen en help tot 99% van de bacteriën te verwijderen die achterblijven op de plaatsen die de tandenborstel niet kan bereiken. Resultaat: 70% minder tandplak en 36% minder tandvleesproblemen dan met tandenpoetsen alleen. Ook belangrijk: LISTERINE® verstoort je mondflora niet.
De oorzaak van een slechte adem ligt vaak bij de bacteriën achter op je tong. Gelukkig bestrijd je deze bacteriën gemakkelijk met mondwater. Je maakt zelf mondwater met een mengsel van zuiveringszout en een glas water.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Het is een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Zichtbare kenmerken zijn onder andere witte en gelige vlekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Vaak gaan de vlekken gepaard met een vieze, metaalachtige smaak in de mond.