Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
"Ja, dat gaat een keer gebeuren. We begrijpen steeds beter welke signalen er nodig zijn om de cellen te veranderen." Er moet dus nog wel een laatste stap worden gemaakt. Maar als het eenmaal lukt om volwaardige eicellen te maken, dan kunnen onvruchtbare vrouwen zo toch genetisch eigen kinderen krijgen.
Zelfinseminatie kan thuis, zonder tussenkomst van het 'medische circuit', worden uitgevoerd. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is ongeveer 15% per maand. Na 12 maanden zal 85% van de vrouwen zwanger zijn.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
De inseminatie zelf is een eenvoudige, meestal pijnloze ingreep. Nadat de verpleegkundige een speculum (eendenbek) heeft ingebracht, wordt een dun slangetje door de baarmoederhals tot in de baarmoederholte geschoven. De kweekvloeistof met de zaadcellen wordt dan langzaam ingespoten.
Bij zelfinseminatie breng je zelf, zonder geslachtsgemeenschap, sperma in de vagina. Dit kan in de vorm van een spuit met catheter of pipet. Je insemineert het sperma drie keer per cyclus, om de dag en in de vruchtbare periode.
Voor de zelf-inseminatie heeft u nodig: een potje met deksel om het sperma op te vangen spuitjes van 2 of 5 milliliter, zonder naald, om het sperma in te brengen. Het spuitje kunt u maar 1 keer gebruiken, u gebruikt telkens een nieuw spuitje. Het potje, deksel en spuitje moeten schoon, droog en niet te koud zijn.
We hebben allemaal op school en van onze ouders meegekregen dat dit absoluut niet mogelijk is. Kinderen komen er namelijk alleen als er sprake is van contact tussen een zaadcel en een eicel. En zoals we allemaal weten hebben vrouwen alleen eicellen en mannen alleen zaadcellen.
Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma. Zaaddodende middelen beschermen niet tegen zwangerschap.
1 op de 5 vrouwen raakt in haar leven onbedoeld zwanger.
Terugtrekken is niet betrouwbaar. De kans op zwangerschap bij perfecte toepassing is ongeveer 4%. In de dagelijkse praktijk is deze methode moeilijk toe te passen, waardoor 20% van de vrouwen toch zwanger raakt. Van elke 1000 vrouwen die terugtrekken gebruiken worden er ongeveer 40 tot 200 toch zwanger.
Het is een vaak gehoorde fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je voor het eerst onbeschermde seks hebt. Dit is helemaal niet waar. Er is altijd een kans dat je zwanger wordt als je onbeschermde seks hebt, zelfs als het de eerste keer is.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Bij Cryos of European Sperm Bank in Denemarken heeft u de mogelijkheid om sperma van een donor te kopen. Deze spermabank voldoet aan alle in Europa geldende richtlijnen. U kunt op de site kijken (www.cryos.com of www.europeanspermbank.com) en zelf uw donor selecteren.
De kans op een zwangerschap na zelfinseminatie is ongeveer 20%.
Tissues, wc-papier, vochtige doekjes, keukenrol. Logisch, simpel maar effectief. Papiertje bij de hand, genotsknots in je hand, en gaan met die banaan. Vaak is het net wat dikkere keukenpapier minder plakkerig bij het afvegen dan een stukje dun wc-papier, dat moet je zelf maar uitproberen.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
De geselecteerde zaadcellen worden via een dun buisje ingebracht in de baarmoeder. De zaadcellen vinden daarna zelf hun weg naar de eicel(len). Het inbrengen van het zaad duurt slechts een paar minuten. Afhankelijk van het succes van de behandeling herhalen we de behandeling.
Het opgewerkte zaad blijft voldoende lang in leven om ook een latere eisprong te benutten. Een eicel is ongeveer 12 uur te bevruchten. Het is dus niet nodig op het uur te plannen.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.