Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Gril je op een gasbarbecue? Dan heb je het geluk dat je de temperatuur zelf kan regelen. Vlees, vis en groenten bak je het best op een temperatuur tussen 175 en 230 graden.
Op een gasbarbecue kan u koken zoals u dat binnen ook kan: grillen, wokken, roosteren, bakken, braden... Alles kan. Buiten koken is net zo gemakkelijk als binnen koken en heeft evenveel mogelijkheden.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg). Voor een viertal personen verbruik je zo'n 30 tot 70 gram per uur.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan.
Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan. Hij is stijlvol, makkelijk te verplaatsen of mee te nemen op vakantie, en bovenal ontzettend efficiënt als barbecue!
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Vuurkruiden zijn gemaakt op rechtstreeks op het vuur te gooien. Ze doen niets aan de smaak van je ingrediënten, maar zorgen voor een authentieke barbecuegeur. Rookkruiden gooi je niet zomaar op het vuur. Leg ze licht bevochtigd in een schaaltje en plaats dit tussen de houtskool.
Hierbij strooi je de vuurkruiden over de hete kolen. Dat ruikt al heerlijk, maar de smaak van de kruiden trekt op deze manier ook in het vlees, de vis of groenten. De beste vuurkruiden voor op de barbecue zijn rozemarijn, tijm, marjoraan, basilicum, venkelzaad, laurier, komijn en koriander.
Zo kan je met de 10 kg gasfles maar liefst 24 uur barbecueën!
Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets eenvoudiger. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo'n 15 minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
Voor een standaard gasbarbecue (39,5 cm diameter, voor max. 4 personen, 1 brander van 4,3 kW/u) betaal je een prijs van ongeveer 120 euro. Een eenvoudige compacte gasbarbecue voor onderweg of voor op tafel heb je al vanaf 60 euro. Een compact model van hogere kwaliteit kost al snel 150 euro.
Welk vlees bak je best als eerste op de barbecue? Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Barbecueën is eigenlijk niet zo moeilijk. Alles moet van het rooster af net nadat het vlees gaar is en niet later. Een medium rare steak moet niet medium done zijn en je vis moet net gaar zijn en niet verder.
Een grillplaat gebruik je om vlees en vis op een hoge temperatuur te bereiden. Een grillplaat is een gezonde keuze, zonder vet of oliën kan het voedsel prima braden. Je maakt op een gezonde manier een maaltijd, omdat je alleen kruiden en specerijen hoeft te gebruiken.