Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken. Dus met een beetje geluk ben je snel opnieuw actief. Uiteraard heb je heel wat factoren zelf in de hand. Hoe beter je je best doet om je herstel te bevorderen, hoe sneller je recupereert.
Na een maagverkleining kunt u na 1 of 2 dagen naar huis als er geen problemen zijn. Fietsen of een stukje lopen mag al een paar dagen na de operatie. U gebruikt medicijnen, zoals pijnstillers, maagbeschermers en prikken tegen trombose. De meeste mensen kunnen na een paar weken weer aan het werk.
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.
Daarbij verschilt het herstel per persoon. De meeste mensen rijden tot twee weken na een buikoperatie geen auto. Ande- ren wachten hier langer mee. Twijfelt u of u weer kunt autorijden, overleg dit dan met uw behandelend arts of huisarts.
Het CBR. Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Misschien ken je deze nog wel van toen je rijexamen moest doen. De Eigen Verklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid.
Risico's van autorijden na een buikoperatie
Gebrek aan kracht en alertheid na een buikoperatie kunnen vreselijke gevolgen hebben in het verkeer. Door de pijnstillers neem je alertheid af. De kans op ongelukken is hierdoor groot. Direct autorijden na een buikoperatie, raden wij daarom af.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Wissel de eerste dagen rust en activiteit steeds af, waarbij u geleidelijk aan steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten. In het algemeen kunt u - tenzij er nog vervolgbehandeling nodig is - drie tot zes weken na de operatie alle activiteiten weer doen die u voor de operatie ook kon.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Lichamelijke activiteiten. Til de eerste twee weken niet te zwaar. Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Vaak is het zo dat in de eerste weken/maanden de kilo's er het snelst afgaan. Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag.
Dit, omdat de hersteloperatie geen of minder hormonale veranderingen met zich meebrengt, wat wel het geval was bij de eerste operatie. De verwachting is 5 tot 10 procent gewichtsverlies. Ook zou er een maagbandje op de maagpouch van een maagverkleining kunnen worden geplaatst.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Wat ook meespeelt: doordat je lijf zich heeft aangepast aan te weinig brandstof (spaarstand), kun je al van maar weinig eten toch dikker worden, of niet afvallen. Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Bij operaties aan de baarmoeder is er een litteken in de vagina. Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.
Van sommige operaties is het duidelijk dat ze het autorijden lastiger maken. Bijvoorbeeld als je door een operatie een been of arm tijdelijk niet kunt gebruiken of je nek niet kunt draaien. Of als je zicht tijdelijk verminderd is. Andere operaties kunnen duizeligheid, vermoeidheid of pijn met zich meebrengen.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af. Voor de pijn na de operatie krijgt u pijnstilling.
Het koolzuurgas dat gebruikt is om de kijkruimte in de buik te vergroten, prikkelt het middenrif, wat de pijn veroorzaakt. Het koolzuurgas wordt vanzelf door het lichaam opgeruimd. De schouderpijn verdwijnt meestal de dag na het onderzoek.
Narcose en autorijden
De een heeft nauwelijks klachten van narcose en kan de dag na de narcose weer prima autorijden. De ander kan er weken tot wel maanden last van houden, waardoor autorijden langere tijd onverantwoord is. Vaak is het wel zo dat iemand die onder narcose geweest is, tijdelijk minder snel kan reageren.
Niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) tot zes weken na de operatie. Geen zware huishoudelijke werkzaamheden de eerste drie tot vier weken.
Enkele dagen na de ingreep een opgeblazen buik door het koolzuurgas wat in de buik is geblazen tijdens de operatie. Lichte temperatuursverhoging en spierpijn. Mogelijk bloedverlies via de schede. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden.