Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.
Het mooie van draadloos opladen is dat u uw smartphone altijd snel even kunt opladen, waar u ook bent. U hoeft uw telefoon letterlijk alleen maar neer te leggen en de batterij wordt opgeladen. Zo wordt hij altijd opgeladen als u hem niet gebruikt. Zonder kabels, zonder rommel, zonder wachten.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Werkt draadloos opladen met een hoesje? Je kunt de iPhone draadloos opladen met vrijwel elk hoesje. Het oplaadproces werkt tot 7 mm. De iPhone hoeft dus niet direct contact te hebben met de lader.
De capaciteit van iPhones voor draadloos opladen bedraagt maximaal 7,5 watt en Android-toestellen kunnen afhankelijk van de telefoonmaker tot 15 watt aan. Je kunt het best in de handleiding van je telefoon opzoeken wat de capaciteit is voor draadloos opladen.
Snel draadloos opladen
Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden. OnePlus heeft draadloze opladers waarmee je je toestel in 40 minuten helemaal oplaadt.
Hoe veilig zijn draadloze laders nu echt? Het is volkomen veilig om dicht bij een draadloze lader te zijn. U kunt uw telefoon dus gewoon op uw nachtkastje opladen terwijl u slaapt of naast u op uw bureau terwijl u werkt.
Hoeveel het exact kost hangt af van de energietarieven en het toestel. Maar een iPhone 12 en 13 verbruiken per oplaadbeurt bijvoorbeeld maximaal een half uur lang 30 watt. Met de hoge energietarieven van dit moment komt dat neer op 3 tot 4 euro per jaar.
Sommige elektrische apparaten verbruiken alsnog stroom als ze uit of op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat er 450 kWh per jaar op aan sluimerverbruik. Vooral oudere apparaten gebruiken in deze stand nog flink wat stroom.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
iPhone 2019 Wireless PowerShare
De nieuwe functie heet 'Wireless Powershare'. Hiermee is het mogelijk om andere apparaten op te laden door ze op de achterkant van je iPhone 2019 te leggen. De techniek werkt met de Qi-standaard, wat we kennen van andere draadloze opladers.
De batterij opladen
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Er kleven ook nadelen aan draadloos opladen. Het is bijvoorbeeld langzamer dan ouderwets opladen via de kabel, want er kan minder energie tegelijkertijd worden overgebracht. Meestal duurt draadloos opladen ongeveer de helft langer dan ouderwets opladen.
Je iPhone 13 draadloos opladen doe je door simpelweg je toestel op de lader te leggen, zonder gerommel met kabels. Kies een draadloos oplaadstation en laad tegelijkertijd jouw Apple Watch en/of AirPods op. Je laadt jouw iPhone 13 extra snel draadloos op met een 15 watt Apple MagSafe oplader.
De iPhone 11 kun je alleen draadloos opladen met een Qi-lader. Qi is een standaard voor het draadloos opladen van apparaten en de iPhone 11 van Apple maakt gebruik van deze standaard. Heeft jouw lader deze standaard niet, dan laadt de iPhone 11 niet draadloos op.
Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo'n 13 kWh, net iets meer drie euro dus. Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent.
Nou, we gaan er dus vanuit dat je het hele jaar door jouw smartphone wil opladen, dan ben je ongeveer 4-5kWh kwijt. Dat wil dus zeggen dat als we uitgaan van het tarief van 67 cent je ongeveer € 3 tot € 3,50 per jaar kwijt bent aan het opladen van je smartphone.
Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Magsafe is alleen te gebruiken op de iPhone 12- en 13-serie. Met Magsafe kan je je iPhone draadloos opladen. Het grote voordeel van Magsafe is dat je iPhone en accessoires die Magsafe ondersteunen door middel van magneten bij elkaar worden gehouden.
Nu melden betrouwbare bronnen dat de nieuwe iPhone SE 2022 niet beschikt over MagSafe. We verwachten dat deze het levenslicht ziet na dit lente-event op 8 maart 2022. Draadloos opladen is nog wel mogelijk, maar niet meer via deze magneet-techniek. Dit meldt het wisselend betrouwbare Macotakara op basis van bronnen.
Hoe werkt MagSafe? MagSafe bestaat uit een reeks magneten die rond de interne laadspoel van de iPhone 12 gepositioneerd zijn. Deze detecteren de aanwezigheid van andere MagSafe-compatible accessoires en zorgen voor een naadloze en veilige bevestiging op de juiste plek.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
De snelheid van draadloos opladen verschilt per smartphone, maar loopt doorgaans tussen de 5 en 25W. De Huawei P40 Pro ondersteunt bijvoorbeeld 27W, maar de Samsung S20 houdt het op 15W. De OnePlus 8 Pro kan dan weer draadloos opladen met een vermogen van 30W terwijl de iPhone 11 Pro blijft steken op een schamele 7.5W.
Alle iPhones vanaf de iPhone 8, inclusief de iPhone 12 en iPhone 13 series, ondersteunen snel draadloos opladen met 7,5 watt. De iPhone 12 en 13 toestellen ondersteunen ook extra snel opladen via MagSafe opladers.