Over het algemeen duurt het ongeveer twee tot drie maanden van consequent trainen voordat u merkbare resultaten ziet op het gebied van spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid. Deze tijdlijn kan echter van persoon tot persoon verschillen.
Hoe lang duurt het om fit te worden? Hoe lang het duurt om fit te worden hangt af van veel factoren. Als je nog nooit hebt gesport en er ondertussen al wat grijze haren zijn bijgekomen, heb je meer tijd nodig dan een frisse dertiger die in zijn tienerjaren aan topsport deed.
Dus: hoe lang voordat je weer fit bent? Doorgaans duurt het met workouts van gemiddelde intensiteit zo'n 10 tot 14 dagen om de helft van je fitheid weer terug te krijgen, vertelt Edward Coyle, professor in de kinesiologie, aan The New York Times.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Dit doe je door geregeld je conditie te meten. Dus lukt het bijvoorbeeld om steeds langer te joggen in plaats van te wandelen. Of merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde afstand bij dezelfde hartslag op een hoger tempo kunt hardlopen. Dit zijn allemaal signalen dat je conditie is verbeterd.
Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam. En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden.
Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien of aerobics. Krachttraining: Krachttraining is een van de beste manieren om fit te worden. Door het opbouwen van spieren verhoog je je metabolisme en verbeter je je algehele lichaamskracht. Wij raden aan zeker 2x per week krachttraining te doen.
Sport minimaal 3 keer in de week om resultaat te zien
Bewezen is in ieder geval dat het ook handig is om een goede sport beha te kopen, want dan ren je sneller. Om deze conclusie te trekken, onderzochten ze twee groepen mensen. Groep A deed de specifieke oefening 2 dagen per week, Groep B 3 keer per week.
Dat verschilt per persoon maar het wordt een kwestie van simpele wiskunde. Bereken hoeveel calorieën je nodig hebt, hoeveel je minder per dag moet eten om jouw doelen te bereiken en hoeveel je kunt verbranden met sport. Neem als vuistregel dat een kilo ongeveer gelijk staat aan 7.700 calorieën.
Slechte conditie verbeteren
Begin met je conditie te verbeteren door gedurende de dag meer te bewegen en je lichaam te laten wennen aan inspanning. Advies is iedere week ten minste 150 minuten matig intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, of 75 minuten intensief te bewegen zoals hardlopen of intervaltraining.
Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
Uit onderzoek komt naar voren dat als je drie keer per week minimaal 30 minuten cardiotraining doet, je jouw aerobe capaciteit kunt verhogen in acht tot 12 weken. Zoals voor elk fitnessdoel geldt ook hier: voor het verbeteren van conditie is consistentie nodig.
Ook na je 40ste kun je nog indrukwekkende resultaten behalen door je spiermassa te trainen. Uit onderzoeken blijkt dat leeftijd je helemaal niet hoeft te belemmeren in het opbouwen van spierkracht. Meer bewegen en krachttraining geeft altijd resultaat, ook bij ouderen.
Cardiovasculaire activiteiten, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en vet en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het kan ook leiden tot een strakker lichaam en een betere lichaamssamenstelling.
Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel en zo min mogelijk suikers. Zorg dat je geregeld onverzadigde vetten eet (bijv.: vette vis (vanwege essentiële vetzuren), avocado of noten). Zorg dat je geregeld een eiwitbron eet (bijv.: vis, vlees of gevogelte). Eet 250-400 gram groente per dag.
Maar is dagelijks sporten eigenlijk wel gezond? Volgens sportarts Kris Peeters is het kiezen voor een sportieve levensstijl een goede zaak. Toch betekent dit niet dat je iedere dag moet gaan sporten. Volgens hem is 3 à 4 keer per week sporten ideaal.
Spiergroepen hebben ongeveer twee dagen rust nodig om te kunnen herstellen. Om optimaal te kunnen groeien en blessures te voorkomen is het verstandig om niet vaker dan drie keer per week (3x fitness) te trainen.
Als je regelmatig sport en cardio- en krachttraining combineert, is de kans groot dat de verhouding van spiermassa tot vet in je lichaam ten goede verandert. Als je spiermassa toeneemt terwijl je vet verbrandt, zie je dat mogelijk niet terug op de weegschaal. De kans bestaat zelfs dat je in gewicht aankomt.
Denk aan sporten als hardlopen, fietsen, wandelen en zwemmen. Ook met wat minder traditionele duursporten zoals touwtje springen, skeeleren of roeien breng je jouw conditie op peil.
Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen... Zolang je er maar plezier aan beleeft.
Snelwandelen, intervaltraining, hardlopen of zwemmen zijn prima opties als je je conditie wilt verbeteren. Sporten samen met een vriendin heeft ook alleen maar voordelen. Ten eerste heb je een stok achter de deur en ten tweede kan je direct bijkletsen. Belangrijk daarbij: loop niet te hard van stapel.