Een samenlevingscontract eindigt door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Omdat de wet haar eigen regels kent voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap vervallen de regels uit het samenlevingscontract.
Een samenlevingscontract kan op verschillende manieren eindigen. Er komt een einde aan een samenlevingscontract als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Het kan ook eindigen doordat jullie uit elkaar gaan of als één van jullie komt te overlijden.
Wanneer jullie uit elkaar gaan met een samenlevingscontract, kun je dit in principe allemaal zelf regelen. Er hoeft geen notaris of rechter aan te pas te komen. Je hebt hierna ook geen rechten en plichten meer naar elkaar, tenzij anders afgesproken in het contract.
De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.
Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.
Door de zogenoemde wettelijke verdeling houdt de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner levenslang recht op de volledige nalatenschap, waaronder het aandeel van de overleden partner in de woning. De kinderen hebben dan een vordering op de langstlevende ouder voor hun erfdeel.
Woont u samen? Soms recht op pensioen van uw ex. Als u samenwoont en een samenlevingscontract heeft, dan kunt u hierin hebben afgesproken dat u het ouderdomspensioen verdeelt als u en uw partner uit elkaar gaan. Of u maakt afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen op het moment dat u uit elkaar gaat.
Het is dus zeker mogelijk om een samenlevingscontract eenzijdig te ontbinden. Dit kun je doen door het verzenden van een aangetekende brief aan je partner. Wanneer je het contract eenzijdig ontbindt, betekent dit echter niet dat je geen gezamenlijke verplichtingen meer hebt.
Een samenlevingscontract is een makkelijke manier om dat partnerschap aan te tonen, en dus veel erfbelasting te besparen. Zonder samenlevingscontract en testament is bij overlijden de overblijvende partner niet beschermd tegen aanspraken van de kinderen.
Als jullie een samenlevingscontract hebben, erven jullie niet van elkaar. Jullie eigen familie zijn jullie erfgenamen. Als jullie elkaar tot erfgenaam willen benoemen, dan moeten jullie een testament laten maken.
Het ontbinden van een samenlevingscontract brengt in principe geen kosten met zich mee. De gevolgen van de ontbinding en de afspraken die je wilt maken moet je wel goed vastleggen. Als je er samen niet uit komt kan een mediator jullie hier goed bij helpen.
Wanneer kiezen voor een samenlevingscontract? Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk.
Blijven de afspraken in een samenlevingscontract gelden tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, vervallen de afspraken in het samenlevingscontract.
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Voorbeeld: een 50-jarige vrouw krijgt al ouderdomspensioen uitgekeerd als haar 15 jaar oudere ex-partner met pensioen gaat. Omgekeerd zal mogelijk de 67-jarige man maar beperkt kunnen delen in het ouderdomspensioen van de vrouw.
Als u gaat samenwonen, krijgt u allebei een AOW-pensioen van 50% procent van het netto minimumloon. Iemand die alleenstaand is, krijgt een AOW-pensioen van 70% van het netto minimumloon. Wanneer u samenwoont met uw eigen zoon en/of dochter heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW.
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.
Wat is een verschil tussen een samenlevingscontract en testament? Een samenlevingscontract is een contract dat geldt tussen jullie beiden. Een testament is een rechtshandeling die jij zelf aangaat. Je hebt dus ieder je eigen testament.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Komen jullie hier samen niet uit en weigert jouw ex om de huurwoning te verlaten, dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de situatie bekijken en uiteindelijk een knoop doorhakken en bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.