Wanneer de verkoper beslist een bod van de verkoper zonder opmerkingen of voorbehoud te aanvaarden, zal in principe strikt juridisch gezien een koop/ verkoop tot stand komen. De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief. Je zet het bod beter meteen op papier. Een officieel document heb je daarvoor niet nodig, zelfs een simpel bierviltje volstaat.
Na het doen van een bod wordt er een voorlopig koopcontract getekend. De term is wat misleidend, want dit contract is zeker niet vrijblijvend. U kunt dan ook niet meer zomaar uw bod op de woning intrekken wanneer dit contract getekend is. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract.
Ja, het is mogelijk om een bod op een woning in te trekken. Maar enkel zolang de verkoper het bod nog niet heeft geaccepteerd. De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden - al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Het bod wordt pas juridisch bindend wanneer deze is verwerkt in een schriftelijke koopovereenkomst en het door beide partijen is ondertekend. Wanneer de drie dagen wettelijke bedenktijd zijn verlopen is de koop pas definitief rond.
Dit betekent niet dat je alleen maar kunt wachten. Je mag je bod namelijk op ieder moment wijzigen, zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden. Je mag je bod ook helemaal intrekken. Daarnaast kun je bij het uitbrengen van het bod vermelden tot wanneer deze geldig is.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Wanneer een bod wordt aanvaard door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg is een bod niet vrijblijvend, en steeds bindend voor diegene die het uitbrengt. Om die reden vermeldt de kandidaat-koper best een geldigheidsduur van bijvoorbeeld één week. Doet hij dat niet, dan blijft zijn bod geldig.
Wanneer je hoort of je bod is geaccepteerd, hangt af van de situatie. Soms krijg je meteen antwoord, soms kan het een paar dagen duren. Als het bod aantrekkelijk is, kan de reactie snel zijn. Als er meerdere biedingen zijn, kan het soms langer duren.
Bieden op een huis onder bod
Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
Na ondertekening heeft de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden.
De overdracht huis gebeurt een tijdje ná het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoelang daarna, dat hebben jij en de verkoper samen afgestemd. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt. Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Volgens de wet heeft u 14 dagen de tijd om deze koop ongedaan te maken. Dat is de bedenktijd. De verkoper moet u over de bedenktijd vertellen vóórdat u iets koopt. U maakt de koop ongedaan met het 'herroepingsformulier' van de verkoper.
Alle biedingen van potentiële kopers zijn bindend. De notaris kent het eigendom toe aan de persoon die het hoogste bod heeft gedaan. Indien bijvoorbeeld later blijkt dat geen lening kan worden verkregen, zal dit in beginsel geen geldige reden zijn om van het (hoogste) bod af te zien.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod.
Blind bieden houdt in dat je een bod op een huis doet zonder dat je het hebt bezichtigd. Bijvoorbeeld om andere kopers voor te zijn of omdat je niet meer kunt bezichtigen. Bied je blind, dan is het slim om te bieden onder voorbehoud van bouwkundige keuring.
Bepaal de juiste doelgroep voor je huis
Als je dat goed doet kun je er vanuit gaan dat tussen de eerste 10 bezichtigingen de kopers van jouw huis zitten. Dus je moet weten welk type mensen of gezin een huis als dat van jou graag willen hebben, waar ze wonen en wat ze willen uitgeven.
Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren.