Citroenen rijpen geleidelijk aan en bereiken hun zoetzuurheid in ongeveer 9 – 15 maanden. Als de Citroenen eenmaal volwassen zijn, kunnen ze een paar weken aan de boom blijven hangen, maar ze rijpen niet verder.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Als ze gaan bloeien, dan zal dit waarschijnlijk meer dan 10 jaar duren. Door de zelf-ontkiemde citrusbomen voldoende licht, ruimte, water en plantenvoeding te geven, zullen de planten er beter uit zien en ook sneller gaan bloeien.
Citrusbomen groeien het liefst in een terracottapot, daarin kunnen de wortels beter ademen en blijft de kluit nooit te lang nat. Gebruik altijd speciale potgrond voor citrussen of mediterrane planten. De meeste citrusbomen bloeien in april of mei, en soms nog een tweede keer in de zomer of in de herfst.
Wanneer je zelf zaait, kan het namelijk wel zo'n 5 jaar duren voor er daadwerkelijk vruchten aan de boom komen.
De citroenboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water is dan ook niet overbodig. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
In de zomer kan de Citroenboom in de volle zon buiten op het terras of in de tuin staan. Vermijd een tochtige, winderige plaats en zet de boom op een beschutte plaats tegen een muur aan de zuidkant. Het voorkomt en vermindert de aantasting door ongedierte en schimmels.
Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft. Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Ook in de zomer is veel direct zonlicht belangrijk. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden.
U mag gerust uw citroenboom buiten laten staan, maar zorg voor aangepaste bescherming. Voor elke plant hebben wij op onze website de nodige verzorging vermeld. U vindt hoeveel water ze moeten krijgen, wanneer ze moeten bemest worden en ook wat u precies moet doen in de winter.
De jonge blaadjes hebben een roodachtige tint die al snel groen wordt. De roomwit-roze bloesems geuren sterk en dat worden de vruchten, die eerst groen gekleurd zijn en vervolgens groeien tot ovale, gele of groene Citroenen.
Citrusboom - Citroenboom
Deze Citroenboom ook wel bekend als de Citrus Limon heeft een stamomvang van 18-20 cm en een totale hoogte van ca. 200-250 cm inclusief pot.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Meyer citroenbomen zijn het meest geschikt voor binnenshuis en produceren kleine tot middelmatig grote vruchten met een sterke smaak. Roze gevarieerde citroenbomen zijn ook een goede optie voor beginners en produceren citroenen met roze vruchtvlees.
Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof. FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
Jonge planten kunnen in het voorjaar verpot worden, oudere planten slechts om de drie jaar. Echt oude exemplaren verplant je best pas om de 5-10 jaar. Het groeiseizoen loopt van april tot september en in die periode mag je om de twee weken een speciale meststof toedienen.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Periode april tot en met september is een prima periode om de citrus te stekken, veel licht en warmte. Zelf stek ik meestal in de maanden maart en april, dan kunnen ze na ze verpot te hebben in juni al naar buiten (houd ze in het begin uit de volle zon).
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
Het ideale tijdstip om de citroenboom te snoeien
Net als bijna alle heesters moeten citroenbomen regelmatig goed worden gesnoeid om een dichte en gelijkmatige kroon te vormen. In principe zijn citrusplanten snoeitolerant en kunnen ze het hele jaar door op kleinere schaal worden gesnoeid.
Geef de planten, als ze eenmaal buiten staan, organische mest met relatief hoog stikstofgehalte bijvoorbeeld NPK 10-4-6. Een enkele keer tussendoor eventueel Peters mest NPK 20-20-20.
Zoals bij de meeste potplanten tijdens het overwinteren het geval is, zijn ruimtes met een koele tot matige temperatuur ideaal. Citroenbomen verdragen zonder problemen enkele graden boven het vriespunt. Het mag alleen niet vriezen. De optimale temperatuur ligt tussen 3 tot 13° C.
Trek tuinhandschoenen aan als je citroenen van een boom plukt; citroenbomen hebben vaak doornen die je kunnen krabben als je niet oppast. Zoek een rijp fruit uit, pak het in je hand en draai het voorzichtig. De citroen zou gemakkelijk los moeten komen.