Veelgestelde vragen over een hypotheek zonder vast contractEen hypotheek krijgen als zelfstandig ondernemer is zeker mogelijk. Ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen. Dan wordt er een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren.
Wanneer je een contract voor bepaalde tijd of een flexibel contract hebt, kun je met een intentieverklaring van je werkgever ook een hypotheek krijgen.
Een hypotheek is soms ook mogelijk zonder intentieverklaring als je een tijdelijk contract hebt. Je kunt dan wel maar bij een paar geldverstrekkers terecht. Zij rekenen je toetsinkomen uit door je gemiddelde inkomen te nemen van de afgelopen drie jaar.
Wat is een perspectiefverklaring? Met een perspectiefverklaring kunt u als uitzendkracht een hypotheek afsluiten. De verklaring laat zien dat u voldoende mogelijkheden heeft om in de toekomst aan het werk te blijven.
Heb je een vast contract, dan wordt je huidige inkomen als stabiel beoordeeld. Dat is een goede basis voor het berekenen van je maximale hypotheek. Voor het aantonen van je inkomen gebruik je een werkgeversverklaring. Vaak kun je ook de Inkomensbepaling Loondienst gebruiken.
Voorwaarde is dat u een intentieverklaring kunt laten zien. Zonder intentie verklaring neemt de bank 70% van uw inkomen mee, om te beoordelen hoeveel u kunt lenen. Bij een flexibel dienstverband (0-uren contract) neemt de bank uw inkomen voor 70% mee.
Moet je vast werk hebben om een woonlening te kunnen afsluiten? Het is antwoord is nee. Ook zonder een contract van onbepaalde duur is het mogelijk om een hypothecair krediet te krijgen.
Banken/ kredietverstrekkers nemen daarom 100% van uw inkomen mee bij de berekening van uw maximale leenbedrag. Vanaf Fase B (78 weken) kunt u een lening aanvragen en tellen banken uw inkomen voor 100% mee. Fase B betekent dat u als uitzendkracht een contract heeft, vergelijkbaar met een contract voor bepaalde tijd.
Uitzendcontract en geld lenen
Geld lenen als uitzendkracht is bij Krediet.nl alleen mogelijk als je werkt voor een uitzendbureau dat in bezit is van een NEN certificaat. Verder is je uitzendcontract gekoppeld aan een bepaalde fase die afhangt van hoe lang je al voor het uitzendbureau werkt.
Als je nog in de proeftijd van je contract zit
Je kunt een hypotheek aanvragen als jouw inkomen niet nodig is, bijvoorbeeld omdat je partner genoeg verdient. Je proeftijd loopt bijna af. Een hypotheekverstrekker kijkt dan naar het contract na je proeftijd.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Hier kunnen zeer veel redenen voor zijn: een negatieve BKR-registratie, te hoge financiële verplichtingen, schulden of leningen, maar ook wat minder voor de hand liggende situaties. Wanneer je jouw inkomsten niet kunt verklaren, bijvoorbeeld, roept dit bij de bank twijfel en waarschijnlijk zelfs wantrouwen op.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
Er zijn ook nadelen verbonden aan een tijdelijk contract. Het is namelijk lastiger om een werknemer aan je bedrijf te binden. Ook omdat je slechts bij hoge uitzondering een concurrentiebeding mag opnemen in een contract voor bepaalde tijd.
Ja, een vast contract is niet meer nodig om een hypotheek af te sluiten. Met een tijdelijk contract zijn er verschillende documenten waarmee een hypotheekverstrekker je maximale hypotheek kan berekenen: Werkgeversverklaring met intentieverklaring. Een verzekeringsbericht via de Inkomensbepaling Loondienst van het UWV.
U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen. Ook als het contract al voor 1 januari 2020 is aangegaan.
Voor jou als uitzendkracht geldt een opzegtermijn van 1 werkdag. Het uitzendbeding geldt sinds 2 januari 2023 de eerste 52 weken waarin je werkt (voorheen was dit de eerste 78 weken) Elke (kalender)week waarin je werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 52 weken.
Je rechten als uitzendkracht
Ook heb je recht op dezelfde loonsverhogingen als vaste werknemers. Wel blijft je loon afhankelijk van je ervaringsjaren. Daarnaast heb je recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk.
Als uitzendkracht heeft u een uitzendcontract met een uitzendbureau. Dit bureau leent u uit aan een ander bedrijf (de inlener). Meestal krijgt u een contract in fases. Of u voor een 'gebonden' uitzendbureau werkt, bepaalt wat uw rechten als uitzendkracht zijn.
Kan ik als uitzendkracht een appartement huren? Het is alleen mogelijk om te huren met inkomen uit een vast dienstverband (arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd). Het is niet mogelijk om met een flexibel arbeidscontract een appartement te huren, tenzij het een Fase B of C contract betreft.
Ja, dat kan. Het bedrag dat je kunt lenen is wel lager dan bij een vast contract. Dat zit zo: Een tijdelijk inkomen biedt minder zekerheid.
Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde salaris
Dit is niet waar. Als uitzendkracht krijg je gewoon hetzelfde salaris als je collega. Dit heet met een technisch woord: de inlenersbeloning. Wel kan het zijn dat een collega, omdat hij of zij bijvoorbeeld meer ervaring heeft, uiteindelijk meer verdient.
De bank zal van tevoren aangeven welke informatie je moet aanleveren voor de beoordeling van de kredietaanvraag. Vaak zijn dit: een businessplan (ondernemingsplan), financiële gegevens en een ondernemersprofiel. Met al deze informatie beoordeelt de bank kijken je financieringsaanvraag.
Heb je geen vast contract bij je werkgever, maar wil je toch geld lenen? Bij de meeste kredietverstrekkers is dat geen probleem. Wel stelt de kredietverstrekker extra voorwaarden en tellen ze soms maar een deel van je inkomen mee om je maximale lening te bepalen.