Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar.
Finland is wederom gerangschikt als het gelukkigste land ter wereld. Volgens de onderzoekers is dat geen verrassing, omdat Finland altijd hoog scoort op het onderdeel 'wederzijds vertrouwen'. Dit vertrouwen zou hebben bijgedragen aan het beschermen van levens tijdens de pandemie.
Dat blijkt uit een World Happiness Report van de Verenigde Naties. Ook Nederlanders zijn over het algemeen vrij gelukkig. Dat Finland ook ten tijde van een pandemie haar gelukkige naam hoog weet te houden, zou te maken hebben met 'wederzijds vertrouwen'. Het land scoort altijd hoog op dit onderdeel en zo ook dit jaar.
Conclusies. Het subjectieve welzijn van de Nederlandse bevolking in de periode 2013-2019 was hoog: het overgrote deel van de 18-plussers was naar eigen zeggen gelukkig (88 procent) of tevreden met het leven (85 procent). De regionale verschillen in welzijn zijn relatief klein.
World Happiness Report 2020
Finland staat in 2020 bovenaan en Afghanistan staat onderaan de lijst met 153 landen. (Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten.) Nederland daalde ten opzichte van 2019 een plaats en staat in 2020 op de zesde plaats. Ongeveer 40 landen komen niet op de lijst voor.
Volgens een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties zijn inwoners van Finland de gelukkigsten ter wereld. De levensvreugde van Nederlanders scoort, net als vorig jaar, een vijfde plek op de wereldranglijst.
Nederland staat op de eerste plaats. In vergelijking met de andere landen gaat het goed met kinderen in ons land. In de meeste landen blijkt iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden met hun leven. Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden, gevolgd door Mexico en Roemenië.
Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar.
Geluk is voor zowat 50 procent genetisch bepaald, 10 procent wordt bepaald door concrete leefomstandigheden, de overige 40 procent is "maakbaar", dat ligt maw. in onze eigen handen. En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen? Dat gaat de KU Leuven, samen met gelukexpert Leo Bormans, nu onderzoeken.
Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar zijn over het algemeen ook erg blij en gelukkig met hun leven. Zowel met hun baan of studie, leefomgeving, uiterlijk en vriendenkring. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit augustus 2016 onder vierduizend tieners en jongvolwassenen.
De gelukkigste mensen van Europa wonen in Finland, Oostenrijk, Nederland en België. Dat blijkt uit een studie van Eurostat. Op het vlak van tevredenheid staat België op de zevende plaats. Het Europees statistiekbureau Eurostat ging in 2018 onder meer geluksgevoelens in de EU na.
Inwoners van Noord-Drenthe zijn gelukkig, gezond en voelen zich veilig. Uit het onderzoek 'de Brede Welvaartsindicator' blijkt dat het gebied rond de Drentse hoofdstad Assen op al deze punten beter scoort dan het Nederlandse gemiddelde.
MADRID – Begin september bleek uit een onderzoek dat slechts 46% van de Spanjaarden vindt dat ze gelukkig is. Spanje staat met dat percentage op de 27e plaats op een lijst van 28 landen. Maar klopt dat beeld wel, zijn de Spanjaarden ongelukkige mensen of niet.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Erkende landen door Verenigde Naties
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
Malawiërs noemen zichzelf de vriendelijkste mensen ter wereld en vinden het dan ook geweldig jou in hun land en in hun huis welkom te heten. Het land kent dan wel grote armoede, maar met zulke mensen om je heen ben je dat al snel vergeten.
Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en het minst tevreden met hun leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de enquête Sociale samenhang en Welzijn. Zo'n 81 procent van de 18- tot 25-jarigen zei in 2021 gelukkig te zijn, terwijl dit in 1997 nog 91 procent was.
Plaats 4 – IJsland
Hier is het gevoel van gemeenschap zeer belangrijk en wordt iedereen actief ondersteund. Wie zijn doelen in het leven niet kan bereiken wordt hier alleen maar meer gesteund, want voor de IJslanders behoort onsuccesvol zijn tot een begin naar het latere succes.
In 2016 vond 88 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf een gelukkig mens. Dit aandeel is over de jaren heen stabiel gebleven. Iemands persoonlijkheid blijkt daarbij samen te hangen met het geluksniveau. Verwacht werd dat vooral extraversie en neuroticisme direct in verband te brengen zijn met geluk.
Groningen blijkt het gezondst, naast Nijmegen op nummer 2 en Maastricht op nummer 3. Tilburg, Rotterdam en Zaanstad sluiten de lijst af met een gedeelde 19e plek. Opvallend is de afwezigheid van de grote steden in de top-10 van de lijst. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien. De Bloomberg Healthiest Country Index is een tweejaarlijkse meting die de volksgezondheid van 169 landen rangschikt.
Voor mannen bedroeg het percentage gezonde jaren 81,3% in 2008 en dat is gedaald naar 80,1% in 2018. Voor vrouwen ging de daling van 77,2% gezonde jaren in 2008 naar 75,2% in 2018. We leven dus langer, maar daarvan niet een groter deel van ons leven in goede gezondheid.