Maar er zijn ook vrouwen die tijdens de eerste 2 weken van de zwangerschap al wel de eerste symptomen van hun zwangerschap ervaren. Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron. De enige remedie is veel rusten!
je baby in week 2 zwangerschap
Na ongeveer 24 uur begint de cel zich te delen en wordt ze door trilhaartjes naar je baarmoeder gestuwd om zich daar in te nestelen. Het duurt ongeveer een week tot de zygote de baarmoeder heeft bereikt. Vanaf deze week wordt de baarmoederhals afgesloten met een slijmprop.
Dankzij het zwangerschapshormoon HCG kun je in week 3 van je zwangerschap al symptomen voelen, zoals lichte krampen, een opgezette buik, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Als je 3 weken zwanger bent, kun je soms ook last van diarree of puistjes krijgen.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn tussen zes en twaalf dagen hierna zal gebeuren. Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingspijn ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt tijdens de vroege zwangerschap. Ook werken je darmen wat trager als je zwanger bent.
Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Het hormoon progesteron zorgt er in de vroege zwangerschap (dit kan dus al vanaf 4 weken) al voor dat je darmen trager gaan werken.Dit kan leiden tot symptomen van buikpijn of obstipatie. Vaak merk je deze klachten in de onderbuik, maar soms ook al wat hoger in de buik.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
We weten dat ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!
Menstruatiepijn kan ook een vroeg teken van zwangerschap zijn. De pijn begint wanneer de baarmoeder begint te groeien en de ligamenten rond de baarmoeder losser beginnen te worden.
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van bekkenpijn en pijn in je rug: De pijn zit helemaal onder in je buik, in het schaambot. Dit is het bot dat je voelt als je op de plek net boven je schaamlippen duwt. Je schaambot is het voorste deel van je bekken.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
In de derde week van de zwangerschap is de bevruchte eicel zich aan het innestelen in de baarmoederwand. Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Bijwerkingen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, lichte somberheid. Deze bijwerkingen verdwijnen na 2 dagen. Meestal word je op de normale tijd ongesteld. Soms een paar dagen vroeger.
Het duurt ongeveer zes tot zeven dagen na bevruchting van de eicel (na het hebben van seks) voordat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG begint te produceren. Daarna duurt het nog enkele dagen voordat de hoeveelheid groot genoeg is om te worden gedetecteerd door een zwangerschapstest.
Vanaf het moment van je gemiste menstruatie zal de hoeveelheid hCG elke 2 tot 3 dagen verdubbelen tot de 10de week van je zwangerschap. De test kan dus positief zijn (indien je zwanger bent) vanaf de eerste dag van de verwachte menstruatie, dit wordt ook de NOD genoemd. De NOD valt gemiddeld 2 weken na jouw ovulatie.