In het kort. N,N-diethyl-m-toluamide, beter bekend onder de afkorting DEET, is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen- en tekenbeten. Te veel DEET gebruiken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
DEET (afkorting voor N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide) is een insectenwerende organische verbinding met als brutoformule C12H17NO. Het is bedoeld om op de huid of op de kleren aan te brengen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor bescherming tegen insectenbeten.
DEET verstoort het reukvermogen van muggen. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden. De insectenwerende werking van DEET duurt vijf tot acht uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid. Kleine kinderen zijn extra gevoelig voor dit middel.
DEET is de bekendste werkzame stof in anti-muggenmiddel en in Nederland verkrijgbaar in producten in concentraties van 10 tot 50%. De hogere concentraties zijn effectiever of werken langer, maar je mag ze minder vaak opbrengen. Hoge concentraties DEET zijn niet geschikt voor jonge kinderen of als je zwanger bent.
DEET nu ook voor de gevoelige huid
Dit type DEET heeft natuurlijke ingrediënten en irriteert daarom minder snel de huid en is dus ook geschikt voor kinderen om te gebruiken. Naast het beschermen tegen muggen is DEET ook goed om jezelf te beschermen tegen teken.
Gebruik een insectenwerend middel dat deet bevat. Frisdrank en bier trekken wespen aan. Laat nooit blikjes openstaan en drink nooit zonder rietje uit een blikje. Als er een wesp in zit, kan deze in mond of keel steken.
Moustimug is een merk dat verschillende goedwerkende insektenwerende producten met DEET op de markt heeft. De collectie bevat sprays en rollers met 20%, 30% of 50% DEET waardoor ze zijn aan te raden voor gebieden met malaria of knokkelkoorts. Ook is het dichter bij huis te gebruiken tegen muggen, teken en steekvliegen.
Hoe gebruik je Anti-Insect DEET in de zon? Breng Anti-Insect DEET 10 minuten voordat je de zon in gaat aan. Gebruik je het anti-muggenmiddel in combinatie met een zonnebrandproduct? Breng dan eerst (30 minuten voor blootstelling aan de zon) de zonnebrandcrème aan.
Bij baby's jonger dan 2 maanden wordt vaak gebruik van DEET afgeraden omdat de kans op huidirritatie groter is.
In risicogebieden met bijvoorbeeld malaria is het belangrijk een product te kiezen met minimaal 30% DEET. Maar producten met meer dan 40% worden afgeraden vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan luidt het advies om niet meer dan 30% van de stof te gebruiken op de huid.
Voor volwassenen t u Deet van 50% gebruiken, maar voor kinderen wordt 30% geadviseerd.
Anti-muggenspray 2 jaar Een muggenspray met het ingrediënt deet erin kan je tot twee jaar na openen gebruiken. Muggenspray met natuurlijke ingrediënten als citronella zijn maar een jaar goed. Daarna zijn de werkende stoffen verdampt en werkt de spray niet meer.
Muggen hebben een hekel aan de smaak en geur van anti-insectenmiddel Deet. Maar dat is niet omdat ze het proeven met hun kop, maar met hun poten. Dat hebben onderzoekers van onder andere de Rockefeller University in New York ontdekt.
Voor malariagebieden wordt een concentratie DEET aanbevolen van minimaal 30 procent. Een concentratie van 20 procent werkt ongeveer 4 uur, 30 procent werkt 6 uur, 40 procent werkt 8 uur en 50 procent werkt 10 uur.
Maar als je je houdt aan de gebruiksvoorschriften op de verpakking is het niet schadelijk voor je gezondheid. Alleen een te hoge blootstellen aan het anti-muggenmiddel kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. In sommige landen kun je ook producten kopen met een hogere concentratie dan 50% DEET.
Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden.
Care Plus adviseert 60ml per persoon per 2 weken aan deet of natural spray mee te nemen op reis. Dit is een gemiddelde om u goed te kunnen beschermen. Insectenbeten kunnen naast vervelend ook erg gevaarlijk zijn; een insectenbeet kan bijvoorbeeld malaria, knokkelkoorts (dengue) of gele koorts veroorzaken.
Antwoord: Een veelgenoemd huismiddel tegen muggenbeten is inderdaad het slikken van een vitamine B-supplement. De logica hiervan is dat een hoge dosering vitamine B van invloed is op de geur die ons lichaam verspreidt. En van muggen is bekend dat ze zich laten leiden door geuren.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Muggen houden niet van rook. Toch is speciale anti-muggen wierook niet effectief. Jouw lichaamsgeur is namelijk aanlokkelijker voor de insecten, dan dat de wierookgeur ze afschrikt. Om steekmuggen op afstand te houden moet je ze flink uitroken, bijvoorbeeld door de vuurkorf of barbecue aan te steken.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
Azijn om de huid te herstellen
Het aanbrengen van een kleine hoeveelheid (appelcider)azijn op de steek (gemengd 50/50 met water) helpt de natuurlijke pH-waarde van je huid te herstellen, waardoor jeuk en irritatie verminderen.