Waterdruk is de druk die op het water in de waterleiding staat. U merkt dat aan de hoeveelheid water die uit de kraan komt als u hem helemaal openzet. WML regelt die druk automatisch met elektrische pompen. De druk op de watermeter moet minimaal 1,5 bar oftewel 150 kPa zijn.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
De waterdruk wordt namelijk aangegeven in bar en u kunt deze zelf aflezen op de drukmeter van uw ketel. Vaak kunt u deze herkennen aan de zwarte wijzer. Op het display kunt u meteen zien of de druk niet te hoog of te laag is en binnen het bereik van 1.2 tot 2.0 bar zit.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Als er niets mis is met uw cv-ketel, dan kan de lage waterdruk te maken hebben met een waterontharder. Waterontharders zijn snel in opkomst en hebben veel voordelen.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. U kunt dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
U kunt het aantal bar in uw cv aflezen op de drukmeter van uw ketel. Dit wordt aangegeven met een zwarte wijzer. Is de druk van uw ketel 1,5 bar of lager, dan moet uw installatie worden bijgevuld. Als uw cv bar te laag is, kan de ketel het water namelijk niet effectief rondpompen.
Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.
Standaard is de drukschakelaar ingesteld op: Inschakeldruk: 2 bar, Uitschakeldruk: 3 bar. De maximale druk van de pomp is uit te rekenen door de opvoerhoogte te delen door 10, dit is opgegeven bij uw pomp. Niet alle pompen zijn beveiligd tegen droogdraaien / oververhitting.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
De druk van een cv-ketel is te hoog als je op het display afleest dat er een stand hoger dan 2,0 bar staat. Een te hoge druk op je cv-ketel zorgt ervoor dat het expansievat gaat slijten. Als de druk nog hoger oploopt, is er een kans dat de drukbeveiliging opengaat.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
Waterdruk verhogen, je wilt nooit weer anders!
Het duurt lang voordat je waterkoker gevuld is en douchen is ook niet echt comfortabel. Sommige waterontharders (vaak stroomloze modellen) zorgen ook nog eens voor een extra drukverlies. Het is daarom belangrijk om te weten dat je een lage druk eenvoudig kunt verhogen.
Problemen met een lage waterdruk kunnen worden opgelost met de Wassa Hogedruk Douchekop. Dit apparaat beschikt over 45 jets om een grote waterdruk met een stevige stroom te leveren. Het is eenvoudig te installeren en gemakkelijk te onderhouden, met een filter en jets die kalk- en hardwaterafzettingen tegengaan.
Klapperende waterleidingen in uw woning worden veroorzaakt door lucht in de leiding. Lucht in de leidingen ontstaat automatisch na verloop van tijd en is op zich niet verontrustend. U kunt het ook simpel oplossen door de leidingen te ontluchten.
Oorzaken geen water uit de kraan of lage waterdruk in huis
Het zeefje in de kraan is verstopt. Dit kan opgelost worden door eventueel de kop eraf te schroeven en vervolgens het zeefje te reinigen met azijn. De hoofdkraan staat niet helemaal open. Dit kan ervoor zorgen dat de waterdruk in huis laag is.