Koudgeperste kokosolie wordt gemaakt van verse kokosnoten. Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, is een 100% natuurlijke olie die wordt geperst op lage temperatuur waardoor alle goede stoffen behouden blijven.
Ga op zoek naar 'vierge' kokosolie. Dat is koudgeperste kokosolie. De term' vierge' geeft aan dat alleen jonge kokosnoten van de beste kwaliteit gebruikt werden. Soms zal je zien dat de term 'extra vierge' gebruikt wordt.
Samengevat: kies dus altijd voor Virgin, biologische, koudgeperste, onbewerkte en niet-ontgeurde kokosolie. Dit is precies de kwaliteit die Puur&Fit kokosolie in het eigen huismerk biedt tegen een fatsoenlijke prijs!
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
Deze kokosolie smaakt volledig neutraal. Hij is dus heel geschikt voor recepten waar je geen kokossmaak wilt, zoals zelfgemaakte plantaardige boter of roomkaas. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon gebruiken om burgers en pannenkoeken in te bakken.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Bij Holland & Barrett kun je kokosolie kopen in verschillende varianten: Virgin kokosolie, smaakneutrale Cooking Cream, Biologische Kokosolie en een vloeibare kokosolie variant om mee te koken.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Lucovitaal biologische kokosolie
Kokos Olie van Lucovitaal® is uitermate geschikt om mee te koken en bakken. Kokosolie is het enige plantaardige vet dat voor 50% uit het verzadigde vetzuur laurinezuur bestaat en uitermate geschikt is om mee te frituren, wokken en bakken.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Kokosolie heeft een zeer lange natuurlijke houdbaarheid. Vanaf de productiedatum kun je het gerust twee jaar bewaren. De fabrikant neemt altijd een veilige marge, de aangegeven datum is bij heel veel producten echt niet de uiterste dag waarop het geconsumeerd mag worden.
100% Bio Kokosolie - Heeft een hoog regeneratief en epitheliaal effect, verzacht de gevoelige en allergische huid, geschikt om acné en eczeem tegen te gaan.
Gebruik de natuurlijke kokosolie zonder veel chemische toevoegingen. Dus niet de geurloze die vaak in plastic potjes verkocht wordt. Hierbij zijn vaak hoge temperaturen gebruikt waardoor er veel stoffen verloren gaan. Deze olie lijkt een beetje op kaarsvet in een potje.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
Albert Heijn heeft het grootste marktaandeel in supermarktland en verkoopt dus ook de meeste biologische producten: zo'n 60 procent van het totaal in Nederland (natuurwinkels en biosupermarkten uitgezonderd).
Door de antibacteriële- en antivirale werking doodt kokosolie bacteriën, virussen en schimmels waardoor infecties worden voorkomen. Kokosolie kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem (door het aanwezige laurinezuur).