Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Je hebt meer energie
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Je insulinegevoeligheid verbeteren kan enkele maanden tot een jaar duren. Ook je lichaam weer aanleren om energie uit vet te halen kan even duren. Maar alles hangt af van hoe ernstig je “verslaafd” was en hoe bereidwillig je bent dit probleem aan te pakken. Gemiddeld mag je er toch een drietal maanden voor uittrekken.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Na enkele suikerarme dagen voel je je alerter en kun je je makkelijker concentreren. Je bent bovendien minder moe, slaapt beter en kunt ook makkelijker uit je bed. Je bloedsuikerspiegel, en dus je energiepeil, piekt en daalt immers niet zo hevig.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Wat is suikervrij eten? Als je écht suikervrij zou eten, mag je bijvoorbeeld geen fruit, mais, tomaten, melk, ontbijtgranen en brood. Sommige dieetgoeroes gebruiken de term 'suikervrij' om 'geen toegevoegde suikers én zo min mogelijk koolhydraten' aan te duiden.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
In sinaasappels en de schil van blauwe druiven zitten de stoffen hesperetine en resveratrol. Samen gecombineerd in een pil verbeteren ze de insulinegevoeligheid van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.
Word je dik van suiker? Suiker is op zichzelf geen dikmaker. Krijg je er te veel van binnen dan vergroot je de kans op overgewicht. Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.